Debat

Danske Vandløb: Undgå oversvømmelser, udbyg vandløbene

DEBAT: Danske landmænd og grundejere risikerer gentagne oversvømmelser og tab af værdi, hvis ikke de danske myndigheder får udvidet de danske vandløb. I øjeblikket begrænser EU-regulativer mulighederne for dette, skriver Niels Møller.

Foto: /ritzau/Mads Nissen
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Møller
Kasserer, Danske Vandløb

Danmark er lige nu ved at drukne i vand med store konsekvenser for blandt andet landbruget.

Større og voldsommere regnmængder kan vi ikke gøre noget ved, men et misforstået hensyn til miljøet og alt for restriktive tolkninger af EU-regulativer har snævret de danske vandveje ind til et niveau, så de ikke kan håndtere vandmængderne.

Den øgede regnmængde skal ledes væk via vandløb, der ofte ikke er renset op eller grødeskåret af hensyn til miljøet. Dermed begrænses afvandingen, hvilket blandt andet medfører engarealer, der enten er oversvømmede eller har fået så høj grundvandsstand, at de ikke kan dyrkes.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Også husejere får fugtige kældre, hvor der aldrig før har været den slags problemer.

Hertil kommer, at flere byer oplever oversvømmelser i forbindelse med kraftige regnskyl. Et eksempel er Holstebro, der gentagne gange har oplevet store konsekvenser af oversvømmelser.

Vi opfordrer derfor til, at regeringen lovgiver, så de danske vandløb kan få en kapacitet, der tager hensyn til de vandmængder, vi har nu, og den fordobling, der nogle steder ventes at skulle afledes frem til år 2050.

Niels Møller
Kasserer, Danske Vandløb

En illustrativ sammenligning af problemet er, at vandløbenes evne til at afvande i Danmark 2018 svarer til at flytte den stigende biltrafik fra motorvejene tilbage til landevejene. Det vil de færreste se som en rationel løsning.

Gør bækken bred – gør åen dyb
Danske Vandløb, der organiserer 13.000 medlemmer i form af grundejere, vandløbslaug, pumpelaug, landmænd og andre med interesser i vandløb, ser det som den mest nærliggende løsning at gøre vandløb dybere eller bredere.

Ved at etablere vandløbsprofiler, hvor vandet i tørrere perioder løber i bunden og i mere regnfulde perioder løber i en bredere udgravet profil, vil vandløb kunne aftage langt større vandmængder.

Det har dog ikke været nemt at få tilladelse til at uddybe vandløb på grund af en restriktiv fortolkning af EU-regulativer omkring vandløb. Vi oplever, at embedsmænd og politikere i en række konkrete tilfælde har overimplementeret EU-lovgivningen i Danmark.

Det betyder, at lodsejere ved vandløb kan opleve stærkt skadevoldende vand i bygninger og på afgrøderne. Yderligere betyder forsumpning af arealer store gener i form af insekter og ikter, der kan skade både mennesker og græssende dyr.

Nogle mener, at det vil have varige negative effekter for miljøet at foretage uddybninger af vandløbene. Det har vi til gode at se belæg for. Faktisk vil større vandgennemstrømning i mange tilfælde have en positiv effekt på eksempelvis laks i de større vandløb.

De store forsumpede arealer medfører også, at der sker en kraftigere udvaskning af kvælstof, fordi der er store arealer, der ikke kan optage gødning, da de står under vand.

Myndighederne må på banen
De danske vandløb har i årevis været vedligeholdt og reguleret, så bebyggelser har kunnet bevares, og jorden har kunnet dyrkes. Det har været en kæmpe samfundsinvestering, men det har sikret værdierne og en både rentabel og miljøvenlig jordbrugsproduktion.

Vi mener, at myndighederne har en pligt til at værne om de værdier, der er skabt i det åbne land, både af grundejere og land- og skovbrugere. Værdierne er skabt af skatteborgere, som til gengæld for skattekronerne må have ret til at forvente beskyttelse mod udhuling af deres værdier og levebrød.   

Vi opfordrer derfor til, at regeringen lovgiver, så de danske vandløb kan få en kapacitet, der tager hensyn til de vandmængder, vi har nu, og den fordobling, der nogle steder ventes at skulle afledes frem til år 2050.

Samtidigt er der tvingende behov for, at de regulativer, som gælder for vandløbene, udformes, så de er entydige og ikke giver risiko for forskellige fortolkninger og dermed usikkerhed om lodsejeres retsstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00