Efter gyser: Europa-Parlamentet bakker op om nye regler for drikkevand

POSTEVAND: Flere stoffer skal på overvågningslisten, der skal fokus på ressourceforbrug, og EU-landene bør fremme den universelle adgang til vand. Det er nogle af de ting, som Europa-Parlamentet vil kæmpe for i nyt drikkevandsdirektiv, selvom afstemningen var en gyser.  

Europa-Parlamentet har nu vedtaget sit standpunkt i forhold til opdateringen af drikkevandsdirektivet og er klar til at sende det videre til trilogforhandlinger med EU's ministre. 
Europa-Parlamentet har nu vedtaget sit standpunkt i forhold til opdateringen af drikkevandsdirektivet og er klar til at sende det videre til trilogforhandlinger med EU's ministre. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der er vigtigt, at vi sikrer, at alle medlemslande bliver forpligtet til, at der ikke er lækager i deres drikkevandsforsyninger. Det er en knap ressource, og vi har et ansvar over for miljøet og over for borgerne.

Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

STRASBOURG: Det var langt fra en sikker vinder, da Europa-Parlamentet tirsdag stemte for en betænkning, som støtter op om Kommissionens forslag til et nyt drikkevandsdirektiv.

Betænkningen blev vedtaget med 300 stemmer for, 98 imod, og 274 stemte blankt. 

Den socialdemokratiske parlamentariker Christel Schaldemose var en af dem, der stemte blankt.  

Dokumentation

Betænkningen kort: 

De maksimale grænser for en flere forurenende stoffer som eksempelvis bly og skadelige bakterier skal skærpes.

Der skal være maksimumværdier for en række hormonforstyrrende stoffer.

Der skal være kontrol med indholdet af mikroplast i vandet.

Medlemsstaterne skal træffe foranstaltninger til at sikre, at de kompetente myndigheder laver en vurdering af lækageniveauerne på deres område og af potentialet for forbedringer med hensyn til at reducere lækageniveauerne.

Medlemsstaterne skal senest 31. december 2022 vedtage nationale mål for at reducere vandleverandørernes lækageniveauer på deres område senest den 31. december 2030.

Medlemsstaterne bør også træffe foranstaltninger til at give universel adgang til rent vand i EU og forbedre adgangen til vand i byer og på offentlige steder. De bør også tilskynde til, at vand fra hanen bliver stillet til rådighed gratis eller mod et lavt servicegebyr på restauranter, i kantiner og i forbindelse med catering.

I forbindelse med retten til vand bør medlemsstaterne fokusere på sårbare gruppers adgang til vand. De bør udpege mennesker uden eller med begrænset adgang til vand og lave en vurdering af muligheden for at forbedre den. Samtidig bør medlemsstaterne oplyse dem om mulighederne for at tilslutte sig vandforsyningsnettet eller om alternative midler til at få adgang til drikkevand.

Formålet med de nye regler er blandt andet at øge borgernes tillid til vandet fra hanen for at begrænse forbruget af flaskevand og på den måde mindske forbruget af plastik. 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00