Ekspert advarer i debat om modeindustrien: "Sker der ikke noget i branchen, ender vi med tekstilbjerge"

Modebranchen er verdens fjerdestørste klimasynder, men er stort set ikke blevet reguleret, lyder kritikken fra Det Europæiske Miljøagentur. Torsdag var aktører fra mode- og tekstilbranchen samlet med politikere på Christiansborg for at diskutere, hvordan man får produceret tøj af højere kvalitet og indsamlet mere viden om, hvordan vi bruger vores tøj.

Frederik Gjersen Hansen

I fællessalen på Christiansborg viser lektor i design og bæredygtighed ved Det Kongelige Akademi Else Skjold et marineblåt garnnøgle frem.

“Al den viden vi har om, hvordan man laver gode og holdbare tekstiler, er ikke med i vores miljøvurderinger,” siger hun til de omtrent 100 fremmødte, hvor op mod halvdelen er gymnasieelever.

Verdensmålsugen er i fuld gang, og på dagens program skal folk fra tekstil- og modebranchen og politikere diskutere, hvordan man skaber en mere klimavenlig modebranche, der ifølge Lars Fogh Mortensen, ekspert i tekstiler og cirkulær økonomi ved Det Europæiske Miljøagentur, er den fjerdestørste klimasynder globalt.

Men selvom vi ved, at tekstiler i høj grad efterlader et aftryk på klimaet, er branchen ifølge ham gået under radaren.

”Der har nærmest ingen regulering været af tekstilbranchen,” siger han fra scenen på Christiansborg.

Han fortæller også, at dansk tekstilaffald i dag eksporteres til Afrika og Asien, hvor “vi ikke aner, hvad der sker med det”.

“Vi kender allerede skræmmebillederne med store samlinger af plastic. Hvis ikke der sker noget i branchen, ender vi med tekstilbjerge,” siger Lars Fogh Mortensen.

Modebranchen: Vi ved, vi mangler viden

Og så er vi tilbage ved det marineblå garnnøgle, som Else Skjold står med i hånden. Årtiers manglende regulering af branchen gør ifølge hende, at vi ved meget lidt om, hvor lang tid vi bruger vores tøj.

“Vi aner dybest set ikke, hvorfor I forbrugere vil bruge noget i lang eller kort tid,” siger hun.

Vi kender allerede skræmmebillederne med store samlinger af plastic. Hvis ikke der sker noget i vores branche, ender vi med tekstilbjerge.

Lars Fogh Mortensen
Ekspert i tekstiler og cirkulær økonomi, Det Europæiske Miljøagentur

Hun er flankeret af bæredygtighedschef i Dansk Mode og Tekstil, Marie Busck, der anerkender, at hendes branche ikke nødvendigvis er den mest “forsknings- og informationstunge” af slagsen. 

”Jeg er ikke helt så negativ som Else (Skjold, red.) er. Men jeg er enig i, at vi mangler data,” siger hun.

Hvad gør I for at blive bedre til at indsamle viden om forbrugernes adfærd?

“Vi har ikke nogen konkrete projekter, men vi opfordrer vores medlemmer til at interessere sig for, hvordan deres produkter bliver brugt, og hvordan produkterne bliver gensolgt,” siger Marie Busck.

Digitalt produktpas

Men der er hjælp på vej fra EU til virksomheder, der gerne vil vide mere om forbrugernes adfærd, forsikrer Pernille Weiss (K), der er medlem af Europa-Parlamentet.

Hun er i dagens indledning fløjet hjem fra Bruxelles for blandt andet at fortælle om det digitale produktpas, som er under udvikling i EU.

“Produktpasset skal både give informationer om produktets kvalitet, men også om, hvordan jeg anvender min jakke, der er 15 år gammel,” siger Pernille Weiss, da Altinget fanger hende efter debatten. 

Det gør vel, at virksomhederne er afhængige af forbrugernes vilje til at dele informationer med dem. Hvilke udfordringer kan det give?

“Jo, men i en mere digitaliseret fremtid kan man sagtens forestille sig, at der kan være mere dialog mellem forbruger og udvikler. Det her er en mulighed for bevidste forbrugere til at bidrage til bæredygtighed,” siger hun.

Fra scenen lufter Pernille Weiss overfor Socialdemokratiets ordfører for miljø og cirkulær økonomi, Anne Paulin, at politikerne på Borgen "godt kan blive bedre" til at implementere tiltag fra EU.

"Der er der jo kloge folk i ministerierne, som forbereder sig på tiltagene, og det gør vi også politisk. Og så har vi nedsat et sektorsamarbejde for tekstilbranchen, som også kigger på, hvordan vi skaber en mere bæredygtig branche," lyder svaret fra Anne Paulin.

"Vi skal stoppe med at bruge plastic i tøj"

Selvom der er et digitalt produktpas på vej, der skal sikre bedre kvalitet og mere viden, er det vigtigt, vi får genbesøgt vores kriterier for, hvad kvalitet er i det garnnøgle, som Else Skjold holder i sin hånd.

Det går ikke, at vores viden simpelthen er for gammel. Så vi skal sikre, at den viden vi bruger som beslutningsgrundlag på tekstilområdet er valid og troværdig.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal simpelthen stoppe med at bruge plastic i tøj,” siger hun.

Det er Marie Busck dog ikke enig i.

”Det er rigtigt, at der er udfordringer med plastic. Men vi bruger plastic til rigtig mange ting. Vi kan ikke bare sige, at vi ikke vil have plastic. Plastic understøtter levetiden på nogle produkter,” siger hun.

Ifølge Else Skjold stammer en del af den tilgængelige viden på på tekstilområdet fra 1970’erne. 

“Det er ikke bare mangelfuldt, men peger direkte den forkerte vej,” siger hun.

Og det er noget, som Pernille Weiss, der også er Konservatives miljøforhandler i EU, vil tage med ned til Bruxelles.

“Det går ikke, at vores viden simpelthen er for gammel. Så vi skal sikre, at den viden vi bruger som beslutningsgrundlag på tekstilområdet er valid og troværdig” siger hun.

Efter paneldebatten blev der åbnet for spørgsmål blandt de fremmødte, hvor også Danmarks Naturfredningsforening var mødt op.

Deres udsendte ville blot stilfærdigt bemærke, at der faktisk eksisterer ny, brugbar viden om tekstiler, som bare venter på at blive brugt af beslutningstagere, så “modebranchen igen kan blomstre.”

Og den bemærkning udløste klapsalver fra publikum som afslutning på dagens debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

Else Skjold

Lektor, Ph.d. i design og bæredygtighed på det Kongelige Akademi
Cand. Mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling, KU (2003), ph.d. i design og bæredygtighed, doktorantskolen for organisation og ledelse på CBS samt produktdesign/beklædning på Designskolen Kolding (2014)

0:000:00