Eksperter: Organisk affald er andet end energi

AFFALD. Mange forskellige faktorer afgør, om organisk affald bør brændes af eller anvendes til biogas. Det skal vurderes fra sag til sag, og det er ikke enkelt at træffe politiske beslutninger på området, lyder det fra eksperter.
Organisk affald er meget andet end en kilde, der skal give danskerne strøm i stikkontakterne, mener eksperter.
Organisk affald er meget andet end en kilde, der skal give danskerne strøm i stikkontakterne, mener eksperter.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvis vi skal have gjort det her bæredygtigt, så skal vi sørge for at få næringsstofferne tilbage til planterne. Ellers får vi et kæmpe problem.

Claus Felby
Professor på Københavns Universitet
Der er ingen simple løsninger, når det handler om organisk affald. Og politikerne tager fejl, hvis de kun ser det som en del af den danske energiforsyning. Eller kun fokuserer på næringsstofferne for den sags skyld.

Det kom frem under sidste uges åbne høring i energiudvalget, hvor fokus var på udnyttelse af organisk affald.

Affaldet kan bidrage til mange ting, lød det entydigt fra oplægsholderne. Det indeholder fosfor, der er vigtigt i landbruget, og derudover kan det brændes af eller bioforgasses, så det omdannes til energi. Men om den ene eller anden metode er den rigtige kommer helt an på formål og omstændighed, lød budskabet igen og igen under høringen.

Der var dog enighed om, at vi skal ikke bare brænde det hele af, selvom det umiddelbart giver mest energi.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00