"En fantastisk nyhed": Wermelin stopper planer om nye havbrug

SLUT: Der skal ikke laves flere nye havbrug, slår miljøminister Lea Wermelin fast. Beslutningen vil ramme erhvervet hårdt, advarer Dansk Akvakultur. DN og Enhedslisten jubler.

"Det er en fantastisk nyhed," lyder det fra DN-præsident (tv.), efter miljøminister Lea Wermelin (th.) har besluttet at stoppe planerne om flere havbrug.
"Det er en fantastisk nyhed," lyder det fra DN-præsident (tv.), efter miljøminister Lea Wermelin (th.) har besluttet at stoppe planerne om flere havbrug.Foto: Miljø- og Fødevareministeriet
Hjalte T. H. Kragesteen

Havmiljøet kan ikke holde til flere havbrug.

Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S).

”Jeg er bekymret over tilstanden i vores vandmiljø, og jeg ser ikke for mig, at vi får flere eller større havbrug i Danmark på nuværende tidspunkt. Vi skal være et grønt foregangsland, også når det gælder fiskeopdræt, og derfor skal vi satse på en bæredygtig udvikling af akvakultursektoren," siger hun i en pressemeddelelse mandag aften.

Da de blå partier i seneste valgperiode besluttede at give plads til flere havbrug, satte det sindene i kog. Grønne organisationer og venstrefløjen frygtede for havmiljøet. Særligt på Djursland var der lokale protester mod udsigterne til fiskeopdræt ud for kysten. Socialdemokratiet bakkede undervejs regeringen op, men kort før valget lød det fra partiet, at man nu var så bekymret for både havmiljø og administrationen af området, at man ville trække sig fra aftalen.

Det er meget alvorligt, at den nye minister nu lægger op til at bremse udviklingen i et erhverv, der leverer arbejdspladser i de danske landdistrikter og bidrager til udviklingen på mindre erhvervs- og fiskerihavne.

Niels Dalsgaard
Formand, Dansk Akvakultur

Og nu melder den nye S-minister klart ud: Der er ikke et miljømæssigt råderum til flere havbrug.

En stor dag
Den beslutning er præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding glad for:

”Det er en fantastisk nyhed for vores havnatur, som er under voldsomt pres. Havet gisper efter luft – og forureningen fra både landbrug og havbrug har i årevis været alt for massiv. Derfor er jeg meget glad for, at miljøministeren nu sætter en stopper for nye havbrug og udvidelser af de eksisterende,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Også på Christiansborg er de store smil fremme.

”Dette er en stor dag for de mange mennesker, som længe har kæmpet mod flere havbrug. De har vundet i dag. Jeg ser frem til, at debatten om, hvordan vi bedst passer på vores hav fortsætter, så vi kan beskytte flere havområder bedre og udvikle et skånsomt fiskeri,” siger Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, i en skriftlig kommentar.

"Meget alvorligt"
Men hos erhvervet er stemningen helt anderledes slukøret. I en pressemeddelelse gør formand for Dansk Akvakultur Niels Dalsgaard opmærksom på, at ministeren har truffet beslutningen uden forudgående dialog med erhvervet. Og konsekvenserne bliver store.

”Det er meget alvorligt, at den nye minister nu lægger op til at bremse udviklingen i et erhverv, der leverer arbejdspladser i de danske landdistrikter og bidrager til udviklingen på mindre erhvervs- og fiskerihavne," siger Niels Dalsgaard og fortsætter:

”Vi har i mange år arbejdet grundigt med både økologimærket og ASC-certificeringen, som nu også bliver undermineret med ministerens beslutning. Derfor håber vi, at ministeren vil give os et konkret svar på, hvordan hun mener, at fremtidens bæredygtige akvakultur-erhverv ser ud, når kravet er, at der end ikke må være en begrænset eller minimal miljøpåvirkning fra både landbaserede anlæg og havbrug.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00