Europa-Parlamentet vil straffe forbrydelser mod naturen

Med det seneste udspil fra Europa-Parlamentet er der stigende politisk opbakning til at indføre hårdere straffe for at ødelægge miljø og natur. Samtidig argumenterer advokater verden over for, at ”økomord” skal indføres som en ny type forbrydelse ved Straffedomstolen i Haag.

Undergrunden omkring Lago Agrio i Ecuador er stadig forurenet pga. det årtier-gamle olieudslip. Sagen kaldes for et klassisk eksempel på økomord.
Undergrunden omkring Lago Agrio i Ecuador er stadig forurenet pga. det årtier-gamle olieudslip. Sagen kaldes for et klassisk eksempel på økomord.Foto: Mette Mølgaard Henriksen


Jordens helbred er kritisk. Derfor vil Europa-Parlamentet forpligte Danmark og andre medlemslande til at anerkende såkaldt ecocide – forbrydelser mod naturen.

”Det er et væsentligt og revolutionært juridisk værktøj til at beskytte miljøet," sagde den franske europaparlamentariker Marie Toussaint fra De Grønne da parlamentet tidligere i foråret stemte for at inkludere en række forbrydelser mod miljøet i EU’s nye direktiv om miljøkriminalitet.

Det skal hjælpe med at stoppe eksempelvis skadelig udvinding af naturressourcer, der forurener naturen og har langsigtede negative konsekvenser.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00