Folketinget giver minister et rap over nallerne for tilbageholdt regnefejl

FEJL: Fødevareminister Mogens Jensen (S) får en løftet pegefinger fra Folketinget for ikke at have orienteret partierne om en fejl i opgørelsen af lavbundsjorde.

Selvom det ikke blev til en næse, slipper fødevareminister Mogens Jensen (S) ikke for kritik fra et samlet flertal i Folketinget, efter at han ikke orienterede partierne om en central klima-regnefejl.

Det fremgår af et brev til ministeren fra Miljø- og Fødevareudvalget.

I brevet påpeger udvalget blandt andet, ”at ministeren skulle have orienteret udvalget løbende i sagen om den regnefejl, der gjorde, at de hidtidige opgørelser af lavbundsjorde var stærkt undervurderede”.

Regnefejlen betyder, at de klimabelastende lavbundsjorde i landbruget udgør 170.000 hektar og ikke 108.000 hektar, som man hidtil har troet.

Fejlen blev offentligt kendt i november, da Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, skrev det på Facebook, men Altinget kunne i december afsløre, at fødevareminister Mogens Jensen havde kendt til fejlen siden 1. september.

Minder om retningslinjer
I udvalgets brev gør samtlige partier derfor ministeren opmærksom om retningslinjerne for arbejdet i Folketingets udvalg.

”Udvalget understreger, at ministeren – for at sikre et velfungerende og professionelt samarbejde med udvalget – skal orientere udvalget om politiske udspil på ministerens område og om betænkninger og rapporter m.m., som er af væsentlig interesse og betydning for udvalget,” står der i brevet.

På et samråd i sidste uge erkendte Mogens Jensen, at Folketinget skulle have været orienteret om regnefejlen, og efterfølgende udtrykte flere blå partier ønske om at tildele ministeren en næse.

Det afviste støttepartierne dog med henvisning til, at ministeren med sin beklagelse fik genoprettet tilliden.

Læs brevet i sin fulde længde i boksen til højre.

Forrige artikel Dan Jørgensen om centralt klimatiltag: Vi kender ikke effekten Dan Jørgensen om centralt klimatiltag: Vi kender ikke effekten Næste artikel Efter sag om regnefejl: Folketinget kræver mere viden om udtag af landbrugsjord Efter sag om regnefejl: Folketinget kræver mere viden om udtag af landbrugsjord