Fond truer med at trække støtte til naturfond

FOND: Aage V. Jensens fond har lovet 125 millioner til den nye Nationale Naturfond, men fonden er så utilfreds med Finansministeriets udkast, at fonden truer med at trække sin støtte.
Ved en ceremoni 2. december underskrev Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med Villum Fonden og Aage V. Jensens Fond en aftale om Den Danske Naturfond.
Ved en ceremoni 2. december underskrev Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med Villum Fonden og Aage V. Jensens Fond en aftale om Den Danske Naturfond. Foto: Statsministeriet
Anders Jerking

Hvis vi ikke får defineret en uafhængighed, som er tilfredsstillende, så kommer der ingen penge.

Nils Wilhjelm
Aage V. Jensens Naturfond

Det er kun to måneder siden, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved en højtidelig ceremoni underskrev aftalen om Den Nationale Naturfond, som skal sikre mere og bedre natur.

Staten bidrager med 500 millioner kroner, mens Aage V. Jensens fond og Villum Fonden bidrager med henholdsvis 125 millioner kroner og 250 millioner kroner.

Men nu truer Aage V. Jensens fond med at trække sin støtte. Fonden er nemlig utilfreds med det udkast til konstruktionen af Naturfonden, som Finansministeriet har lavet.

”Det oplæg er helt uacceptabelt. Det kan vi ikke leve med,” sagde fondens næstformand, Nils Wilhjelm, på en høring om Naturfonden på Christiansborg onsdag.

Nils Wilhjelm er tidligere konservativ industriminister og en vægtig stemme i den danske naturdebat. Blandt andet var han formand for Wilhjelm-udvalget, som omkring årtusindskiftet gjorde status over den danske naturs tilstand. 

Strid om uafhængighed 
Et af stridspunkterne handler om den nationale naturfonds uafhængighed. De almennyttige fonde har betinget sig, at naturfonden skal være uafhængig af staten, men det mener Wilhjelm ikke, at de foreløbige udkast lever op til. Her er der snarere tale om en statslig fond.

”Hvis vi ikke får defineret en uafhængighed, som er tilfredsstillende, så kommer der ingen penge,” fastslår han.

Han peger konkret på, at Finansministeriet har lagt op til en model, hvor de to almennyttige fonde indsætter deres penge på en konto under Finansministeriet.

”Lad det bare være sagt: Det kommer ikke til at ske. Derimod kommer det omvendte til at ske: Nemlig at staten kommer med sine 500 millioner kroner, som bliver sat ind på fondens konto,” siger Wilhjelm.

Uafhængigheden er helt afgørende for Aage V. Jensens fond, fordi fonden kun ser de 875 millioner kroner som et startskud til Naturfondens arbejde. Håbet er, at private, virksomheder og andre fonde senere vil donere flere penge til Naturfonden, så dens aktiviteter kan sikre markante forbedringer for den danske natur.

”Det her skal være en fond for befolkningen, hvor man kan donere penge til den danske natur. Det skal ikke være sådan, at man bare betaler til statskassen, for så får man ikke den folkelige forankring,” siger Nils Wilhjelm.

Loklindt: Vi skal godt fra start 
Høringen om Den Nationale Naturfond var arrangeret af Folketingets Miljøudvalg. Udvalgets formand, Lone Loklindt (R), tager Wilhjelms kritik alvorligt.

”Vi er nødt til at have meget fokus på, at denne fond kommer rigtigt fra start. Det er afgørende, at det sker på nogle betingelser, som de fonde, der skal bidrage, kan være med på,” siger hun og fortsætter:

”Høringen viste, at uafhængigheden og den folkelige opbakning er megt vigtig.”

Hun understreger, at processen med etableringen af naturfonden kun lige er begyndt.

”Jeg glæder mig til at blive i involveret i sagen. Det er vigtigt, at fondens rammer skal være rigtige fra starten.”

Lone Loklindt håber, at Folketinget kan vedtage loven om naturfonden inden sommerferien, så fonden kan begynde sit arbejde inden for et år.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils Wilhjelm

Kammerherre, fhv. minister (K) & MF, fhv. formand, Industrirådet
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1963)

Lone Loklindt

1. Viceborgmester (R), rådmand, medlem af økonomiudvalget, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

0:000:00