Fra S-ordfører til miljødirektør

INTERVIEW: Tidligere politisk ordfører og miljøordfører Pernille Blach Hansen (S) om kommunernes virkelighed efter to år som miljø- og teknikdirektør i Randers.
Pernille Blach Hansen afviser et snarligt politisk comeback. Hun nyder rollen som embedsmand.
Pernille Blach Hansen afviser et snarligt politisk comeback. Hun nyder rollen som embedsmand. Foto: Ole Nikolaj Toft
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
I Folketinget var hun modstander af komunalreformen, som embedsmand kan hun dog se fordele for Randers Kommune.
I Folketinget var hun modstander af komunalreformen, som embedsmand kan hun dog se fordele for Randers Kommune. Foto: Ole Nikolaj Toft

Jeg kan da ikke garantere, hvor jeg er om 15 år. Men lige nu kan jeg ikke komme i tanke om noget, jeg hellere vil. Jeg er meget glad for at være embedsmand.

Pernille Blach Hansen
Miljø- og teknikdirektør, Randers Kommune
Fakta

Pernille Blach Hansen:

34 år, Gift med Peder Würtz.
Datter af Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

Uddannelse:
Cand.scient.pol., Aarhus Universitet 2000

Nuværende job:
Miljø- og teknikdirektør i Randers Kommune fra 1. maj 2006.

Politisk karriere:

- Næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe 2001-2005.
- Politisk ordfører 2000-2001,
- Uddannelsesordfører 2004-2005, miljøordfører 2000-2004 og igen 2005-2006.
- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Viborg Amtskreds 11. mar. 1998 - 1. mar. 2007.
- Socialdemokratiets kandidat i Skivekredsen fra 2000-2007 og i Kjellerupkredsen 1997-2000.
- Medlem af Socialdemokratiet 1996
- Medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 1993

300 meter til vådområder og regnskov. Pernille Blach Hansen kan fra sit kontor i Randers' miljøforvaltning se det storslåede naturgenopretningsprojekt Vorup Enge, den del af Gudenåen som er som er en flod, og Randers Regnskov.

"Nogle gange så skulle politikerne på Christiansborg en tur ud i den kommunale virkelighed" - sådan hører man ofte kommunalpolitikere og deres embedsmænd vrisse.

Det er lige nøjagtig, hvad den tidligere socialdemokratiske miljøordfører og næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe har gjort.

Et år efter det socialdemokratiske formandsopgør i 2005, hvor Pernille Blach Hansen støttede Frank Jensen, forlod hun Folketinget for at blive miljø- og teknikdirektør i Randers Kommune.

Vi besøger den 34-årige ekspolitiker på hendes kontor med udsigt over den del af Gudenåen, der på grund af forekomsten af vandbillen, Aphelocheirus æstivalis, biologisk set er en flod.

Danmarks mest sammenlagte kommune
Erfaringer har hun i løbet af de to år fået masser af, men dagligdag og rutine har hun selv efter to år ikke mærket meget til.

Randers er landets mest sammenlagte kommune. Den blev fusioneret med tre hele kommuner og dele af tre andre ved kommunalreformen, der trådte i kraft 1. januar 2007.

"Det er en kæmpe udfordring at få lavet en ny forvaltning med medarbejdere fra seks kommuner og Århus Amt. Især fordi kommunen samtidig fik nye opgaver. Desuden har vi også brugt meget tid på at dele alt lige fra vejvedligeholdelsesbudgetter til materialegårde fra de delte kommuner og amtet," forklarer Pernille Blach Hansen, der i sin tid i Folketinget kraftigt advarede mod regeringens kommunalreform.

Men med embedsmands-øjnene rettet mod Randers Kommune kan den tidligere strukturreformskritiker godt se en række fordele.

"Randers by ligger nu i midten af kommunen. Landområder og mindre byer er fordelt rundtom. Kommunen er indbyggermæssigt landets 7. største. Vores miljø- og teknikforvaltning har fået en størrelse, så vi kan holde et højt fagligt niveau, fordi medarbejderne kan specialisere sig," siger Pernille Blach Hansen.

Strukturreforms-modstanderen kan nu se fordele
Hun ser det også som en styrke, at hele Randers Kommunes forvaltning er samlet under ét tag i stedet for at være spredt ud på de gamle rådhuse. Også selv om de er kommet til at sidde tæt.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00