Grønne organisationer: Miljøministeren skal træde på kvælstofbremsen, mens vi stadig kan redde vandmiljøet

Trods talrige politiske aftaler er det mislykkedes at nedbringe udledningen af kvælstof, og Danmark har dermed kurs direkte mod et brud med EU's Vandrammedirektiv. Fire miljøorganisationer foreslår nu en akutplan for at nedbringe udledningen af kvælstof til havmiljøet. 

Der skal indføres en ny målrettet regulering af kvælstof i en fart, for vi har direkte kurs mod et brud på EU's Vandrammedirektiv, skriver fire miljøorganisationer.
Der skal indføres en ny målrettet regulering af kvælstof i en fart, for vi har direkte kurs mod et brud på EU's Vandrammedirektiv, skriver fire miljøorganisationer.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

 

De danske fjorde og kystvande har de senere år været ramt af historisk store iltsvind. Det er desværre et resultat af den alt for store udledning af kvælstof i Danmark, der primært stammer fra landbrugets brug af gylle og gødning. Kvælstoffet har stor negativ effekt på økosystemerne i havmiljøet. Her skaber det grobund for alger, der forbruger ilten i vandet og i sidste ende efterlader en ørken under vandet. 

Det går med andre ord den helt forkerte vej. Blot fem ud af 109 kystnære havområder i Danmark er i dag vurderet til at være i god økologisk tilstand, som det kræves, at alle områderne skal være for at leve op til EU’s Vandrammedirektiv i 2027. 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00