Hård kritik af Forsvarets PFAS-håndtering

Rigsrevisionen og Statsrevisorerne er langt fra imponeret over Forsvarets arbejde med at håndtere de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Forsvaret har gennem en årrække anvendt store mængder af brandskum på sine brandøvelsespladser. Brandskum er en kendt kilde til forurening med PFAS.
Forsvaret har gennem en årrække anvendt store mængder af brandskum på sine brandøvelsespladser. Brandskum er en kendt kilde til forurening med PFAS.Foto: Sune Wadskjær Nielsen
Andreas Krog

”Rigsrevisionen vurderer, at Miljøministeriets og Forsvarsministeriets indsats mod PFAS har været meget utilfredsstillende i perioden 2007-2021. Ministeriernes indsats har på flere områder været både utilstrækkelig og langsommelig. Konsekvensen er, at miljøet og menneskers sundhed kan have været udsat for en unødig risiko.”

Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse Rigsrevisionen har lavet af de to ministeriers indsats mod PFAS-stoffer.

Hvad er PFAS?

PFAS er en gruppe af mindst 12.000 kemikalier med en vand- og fedtafvisende eller brandhæmmende effekt. PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og skader miljø og drikkevand og udgør en sundhedsrisiko.

Brandskum, affald og industrispildevand er kendte kilder til udledning af PFAS. Indsatsen for at begrænse anvendelse og udledning af PFAS følger af EU-lovgivning og national lovgivning. PFOS er et særligt PFAS-stof, som har været forbudt siden 2007.

Forsvarsministeriet er en stor statslig aktør, som i forbindelse med sine aktiviteter på for eksempel flyvestationer igennem en årrække har anvendt store mængder af brandskum på sine brandøvelsespladser. Brandskum er en kendt kilde til forurening med PFAS.

PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og påvirker miljøet og derigennem vores drikkevand og fødevarer. Når mennesker eksponeres for PFAS, kan der opstå sundhedsrisici. (Se boks til højre)

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00