Kommentar af 
Heino Knudsen

Heino Knudsen: Snart ved vi, hvad vandmiljøet gemmer

KOMMENTAR: Vandet skal være rent og sundt i de danske søer, vandløb og kystvande. Regionerne går derfor nu i gang med at tage prøver fra de vandløb, hvor der er mistanke om forurening, så vi ved, hvordan vi kan bekæmpe den, skriver Heino Knudsen (S).

Vi ved ikke til fulde, hvordan det står til med forureningen i vandmiljøerne, men det laver vi om på nu, skriver Heino Knudsen.
Vi ved ikke til fulde, hvordan det står til med forureningen i vandmiljøerne, men det laver vi om på nu, skriver Heino Knudsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heino Knudsen
Formand, Udvalget for Miljø og Ressourcer, Danske Regioner

Danmark er et land omgivet af vand, og mange af os nyder at bade ved kysterne, fiske i søerne eller gå en tur langs åer og floder. 

Men hvordan ser det egentlig ud med forureningen i de vandmiljøer, som vi kender så godt? 

Det ved vi faktisk ikke til fulde. Men det bliver der lavet om på nu.

Fakta
Heino Knudsen (S) er formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer og regionsrådsformand i Region Sjælland.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Før sommerferien indgik regeringen og Danske Regioner nemlig en aftale til 65 millioner kroner, som betyder, at regionerne nu kan gå i gang med at undersøge, hvordan jordforurening påvirker de danske søer, vandløb og kystvande. 

Regionernes undersøgelser skal afklare, hvilke af de kortlagte forureninger der påvirker vandmiljøet i uacceptabel grad, hvilke stoffer der forurener det danske vandmiljø, samt hvilke typer af lokaliteter forureningerne kommer fra.

Det er et stort og spændende arbejde, der venter forude. Et arbejde, som snart vil give os helt ny viden om vandkvaliteten i danske have, søer og vandløb.

Heino Knudsen (S)
Formand, Udvalget for Miljø og Ressourcer, Danske Regioner

I Danske Regioner glæder vi os meget over, at vi nu i 2020 kan tage første skridt til at bekæmpe de jordforureninger, som truer vores vandmiljø – og samtidig være med til at sikre, at Danmark lever op til EU-direktivet om god vandkvalitet senest i 2027.

Prøver tages fra vandløb
Helt konkret vil opgaven bestå i at tage vandprøver i de vandløb, hvor vi har mistanke om jordforurening, som kan udgøre en risiko.

For hver lokalitet skal der udtages flere vandprøver forskellige steder i vandløbet, så vi får så præcist et billede som muligt og ved, hvordan vi kan sætte ind.

Selve vandprøverne skal tages om sommeren, hvor det vand, der løber i vandløbene, primært er grundvand og fortyndes mindst muligt med nedbør. 

En screening, som regionerne har gennemført, resulterede i en liste på 1.234 potentielle forureningstrusler for vandmiljøet. Syv af disse er såkaldte generationsforureninger, som er de største og dyreste forureninger, og hvor vi ved, at der er brug for at rense op.

Helt ny viden om vandkvaliteten
Derudover vil regionerne i første omgang gå i gang med at undersøge cirka 400 lokaliteter, hvor der er påvist forurening.

De første cirka 200 lokaliteter udvælges til undersøgelse i 2021. Når resultaterne heraf foreligger, bliver den næste pulje af lokaliteter udvalgt til undersøgelse i 2022.

Resultaterne vil indgå i en samlet rapportering til Miljøstyrelsen, så de kan indgå i de nye vandområdeplaner, og der kan laves en aftale om, hvilke oprensninger og eventuelt yderligere undersøgelser der er brug for.

Det er med andre ord et stort og spændende arbejde, der venter forude.

Et arbejde, som snart vil give os helt ny viden om vandkvaliteten i danske have, søer og vandløb – og som på sigt vil betyde, at vi med endnu større sindsro kan nyde de naturskønne vandmiljøer, som Danmark er kendt for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00