Jakob Ellemann-Jensen skal i samråd om udflytningen af Miljøstyrelsen

SAMRÅD: Alternativet kalder den nyudnævnte miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), i samråd om risiko for alvorlige konsekvenser af udflytningen af Miljøstyrelsen.  

Nyudnævnte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal i samråd om mulige konsekvenser af udflytningen af Miljøstyrelsen. 
Nyudnævnte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal i samråd om mulige konsekvenser af udflytningen af Miljøstyrelsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenHjalte T. H. KragesteenMorten Okkels

På første arbejdsdag i sit nye ministerium bliver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu kaldt i samråd af Alternativet.

Det sker, efter at Altinget torsdag kan beskrive en 20-sider lang risikovurdering af alvorlige mulige konsekvenser af Miljøstyrelsens udflytning til Odense.

"Den bekymring, vi havde, da de valgte at udflytte så store klumper af dyb saglig indsigt fra Miljøstyrelsen, lader til at blive bekræftet," siger miljøordfører i Alternativet, Christian Poll.

Alvorlige konsekvenser
Ifølge Miljøstyrelsens vurdering risikerer udflytningen at forsinke og forringe behandlingen af en lang række af styrelsens sagsområder inden for alt fra kemikaliegodkendelser til vandløbsindsatsen. 

Jeg ser frem til at møde op til samrådet og få en forklaring fra ministeren på de alvorlige punkter.

Christian Rabjerg Madsen (S), Miljøordfører

I de grønne organisationer frygter man, at udflytningen kan få konsekvenser for grundvandet:

“Det er især pesticidområdet, der ser kritisk ud. Vi kan risikere, at der vil mangle ekspertise i en årrække, og dybest set at der bliver godkendt pesticider, hvor der ikke er foretaget de nødvendige konsekvensvurderinger. Især i forhold til grundvand,” siger seniorrådgiver i DN Thyge Nygaard. 

“Det er dybt bekymrende læsning, som bekræfter vores bange anelser," siger Claus Ekman, direktør i Det Økologiske Råd. 

Læs også: Internt notat afslører: Udflytningen af Miljøstyrelsen kan få alvorlige konsekvenser

Christian Poll vil nu vide, hvordan miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil håndtere udfordringen. Han frygter, at udflytningen på længere sigt går ud over styrelsens faglighed:

"Jeg er mest bekymret for det faglige niveau. En ting er, at man i nogle måneder mister tempo på nogle sager. Det er ikke dybt graverende. Det store problem er, hvis vi får afgørelser, der ikke er fagligt velfunderede," siger han.

S: Ansvaret ligger hos ministeren
Den socialdemokratiske miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, understreger, at Jakob Ellemann-Jensen, selvom han lige har overtaget ministeriet, må påtage sig ansvar for udflytningen.

“Det er altid sådan, at når der er udflytninger, kan der ske noget erfaringstab, fordi man skifter medarbejdere. Men det ændrer ikke et sekund på, at det er ministeren, der har gennemført udflytningen,” siger han og fortsætter:

“Jeg ser frem til at møde op til samrådet og få en forklaring fra ministeren på de alvorlige punkter.”

Der er endnu ingen dato for, hvornår samrådet finder sted. Udflytningen af Miljøstyrelsen fra København til Odense skal ske i løbet af 2018. 

Dokumentation

Sådan lyder samrådspørgsmålet fra Alternativet:

Hvad agter ministeren at foretage sig for at sikre rettidig og fagligt forsvarlig sagsbehandling inden for den lange række af opgaveområder, der ifølge oversigten over mulige risici i forbindelse med eventuelle kompetencetab i tilknytning til flytning på udvalget opgaveområder i Miljøstyrelsen, leveret til Altinget som svar på deres aktindsigtsanmodning, er markeret med høje risikoscorer (fx 6-9)?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Jakob Ellemann-Jensen

Vicestatsminister og økonomiminister, partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Thyge Nygaard

Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00