Debat

Konservativ lokalpolitiker: Energisektoren bruger klimaet som en politisk joker til at trumfe naturen

Dansk Energis holdning til energiprojekter er opskriften på forhastet planlægning, hvor naturen rask væk ofres "i den gode sags tjeneste", skriver Andreas Petersen. 

Det er kortsigtet, hvis grønne områder omlægges til eksempelvis solcelleparker, skriver Andreas Petersen. 
Det er kortsigtet, hvis grønne områder omlægges til eksempelvis solcelleparker, skriver Andreas Petersen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I takt med at vedvarende energi udrulles i Danmark, er der stadig flere eksempler på de dilemmaer, der opstår i spændingsfeltet mellem hensyn til klima og natur.

Dansk Energi skriver i et indlæg, at "grøn energi og natur kan og skal gå hånd i hånd", hvilket det er svært at være uenig i. Der er reelle dilemmaer på spil med vedvarende energi, som når vindmøller - der skal give os grøn energi - samtidig truer fuglelivet.

Desværre ser vi alt for ofte, at energisektoren bruger klimaet som en politisk joker til at trumfe naturværdier, kulturlandskaber og rekreative hensyn. Dansk Energi synes at mene, at man ikke må sige nej til projekter med vedvarende energi, da klima og biodiversitet afhænger af det.

Den holdning er en opskrift på forhastet og kortsigtet planlægning, hvor lokale hensyn til natur, landskabers herlighedsværdi og rekreation rask væk kan ofres i den "gode sags tjeneste".

Solceller på Valbyengen vil have en minimal klimaeffekt og dække en mikroskopisk del af Københavns elforbrug, men vil ødelægge et naturområde.

Andreas Petersen (K)
Kandidat til Borgerrepræsentationen

Skævt at ødelægge naturområder med solceller
Dansk Energi nævner selv eksemplet med opsætning af solceller på en "giftgrund" i København, der har mødt lokal modstand. Grunden er forurenet, men det er mange naturområder i København som eksempelvis Utterslev Mose eller Amager Fælled. Områder der uden problemer bruges som grønne områder og er værdifuld bynatur.

Samtidig har ovennævnte grund dog et enestående potentiale som grønt område i en by, der hungrer efter mere bynatur. Solceller på Valbyengen vil have en minimal klimaeffekt og dække en mikroskopisk del af Københavns elforbrug, men vil ødelægge et naturområde. Prioriteringen er med andre ord helt skæv.

Når store solcelleparker planlægges i naturen, løser man ikke problemet ved små justeringer. Det er selve idéen, der er misforstået. I et land med begrænset plads, for lidt natur og konkurrerende krav på arealudnyttelsen, bør man kun undtagelsesvis placere solceller i naturen. Især når alternativer eksisterer i form af bedre udnyttelse af tagarealer til solenergi.

Samtidig må det understreges, at energisektoren ikke opererer ud fra ren klimaaltruisme. En aktindsigt hos Energistyrelsen viser, at der i 2020/2021 indtil videre er udbetalt rundt regnet 460 millioner støttekroner til solstrøm. Skatteyderne får dermed en regning for tvivlsomme projekter med solenergi.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00