Kammeradvokaten skal svare på fem centrale spørgsmål i kulegravning af drikkevandssag

ADMINISTRATION: Det næste halve år skal Kammeradvokaten afklare, om Miljøstyrelsen har forvaltet drikkevandsområdet efter reglerne, og om der er sket korrekt orientering af minister og Folketing, viser kommissorium.

<div>Danske vandværker fik i en årrække ulovlige tilladelser til at overskride drikkevandskrav. Nu skal Kammeradvokaten kulegrave forvaltningen på området.</div>
Danske vandværker fik i en årrække ulovlige tilladelser til at overskride drikkevandskrav. Nu skal Kammeradvokaten kulegrave forvaltningen på området.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det er Miljøministeriets vurdering, at sagen tegner et klart billede af, at der igennem en årrække er sket strukturelle fejl og mangler, der har præget området, og som har ført til den nuværende situation.

Miljøministeriets departement i kommissorium til Kammeradvokaten

Dispensationer i strid med EU-regler betød, at vandværker i flere år kunne sende drikkevand med for høje koncentrationer af sprøjtemidler ud i danskernes vandhaner.

Miljøstyrelsens direktør måtte allerede i november stå skoleret overfor miljøminister Lea Wermelin (S), der bebudede en ny ekstern undersøgelse af styrelsens kritisable forvaltning.

Nu har Miljøministeriet sendt det endelige kommissorium til miljø- og fødevareudvalget, der viser, at Kammeradvokaten får seks måneder til at kulegrave drikkevandsområdet.

Dokumentation

Tidslinje over den fejlagtige dispensationspraksis:

21. september 2001
Ny drikkevandsbekendtgørelse: Det bliver muligt at meddele dispensation for kravværdier fastsat i bekendtgørelsen. Fra 2003 skulle bekendtgørelsens kravværdier være opfyldt, og derefter er der mulighed for dispensationer 3 gange af en treårig periode.

December 2012
Udløb af tredje dispensationsmulighed for de kravværdier, der fremgår af direktivet samt evt. nationalt fastsatte krav af hensyn til beskyttelse af befolkningens sundhed.
2013-2016
EU-Kommissionen oplyser på flere møder og i rapporter om, at der efter 2012 ikke kan gives nye dispensationer efter reglerne i drikkevandsdirektivet. Det er dog EU-Kommissionens vurdering, at der kan gives ”sene dispensationer” i forbindelse med bl.a. nye, uforudsete forureningskilder.

11. maj 2020
Miljøstyrelsen orienterer EU-Kommissionen om fem dispensationer givet til større vandværker. Dispensationer til store vandværker skal notificeres til Kommissionen inden for en frist på to måneder. Fire dispensationer er fra januar 2018, og én er fra oktober 2017.

13. juli 2020
EU-Kommissionen sender svar til Miljøstyrelsen, hvor der gøres opmærksom på, at der ikke er gjort rede for, at der er tale om ”sene dispensationer”.

15. september 2020
Miljøstyrelsen sender sag til Miljø- og Fødevareministeriet, hvor der oplyses om EU-Kommissionens vurdering af de danske dispensationer.

30. oktober 2020
Departementet orienterer miljøministeren om deres foreløbige vurdering, hvor der udestår juridisk afklaring af flere spørgsmål.

3. november 2020
Miljøministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at fejl i implementering af EU's drikkevandsdirektiv har ført til, at der siden 2013 er givet forkerte dispensationer til vandværker for overskridelser af kravværdier for pesticider. Miljøministeren kræver nu en redegørelse fra Miljøstyrelsen og vil bede Kammeradvokaten om at kulegrave drikkevandsområdet.

26. november 2020
Miljøstyrelsen har afleveret sin redegørelse, og i en pressemeddelelse oplyser Miljøministeriet, at der vil blive rettet en formel henvendelse til Miljøstyrelsens direktør, hvori behovet for øjeblikkelig genopretning af det aktuelle område samt en generel forvaltningsgennemgang understreges. I samme forbindelse henstilles til Miljøstyrelsen om at tage stilling til eventuelle ansættelsesretslige tiltag.


0:000:00