KL: Affalds-aftale er sjusk og hastværk

AFFALDSGEBYRER: KL kalder det hastværk, sjusk og ressourcespild, hvis forligskredsen bliver enige om en ny ordning for virksomheders brug af kommunale genbrugsstationer. Dansk Erhverv er til gengæld tilfreds med ændringerne.

Man skal prøve at tænke på, hvor mange ressourcer der går tabt, ved at man sadler om og laver nye systemer, som ikke kan lade sig gøre. Jeg troede, vi var i en situation, hvor vi skulle få mest muligt ud af de offentlige kroner. Det her er et godt eksempel på det modsatte.

Martin Damm
Formand for KL's teknik- og miljøudvalg

KL advarer om hastværk og sjusk, hvis en ny aftale om virksomheders brug af genbrugspladser skal træde i kraft allerede til nytår.

Aftalen er indgået af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og skal afløse den omstridte gebyrordning. Den indebærer, at virksomhederne nu skal tilmelde sig, hvis de vil benytte de kommunale genbrugsstationer.

Det er ikke så meget ideen, som KL er uenig i, men det hastværk, hvormed aftalen bliver gennemtvunget uden at spørge KL til råds.

"Det fornuftige ville være at lave ordningen om fra 1. januar 2012 og få hørt kommunerne og erhvervslivet, så man kom ud med en simpel og robust ordning. Vi havde aftalt, at vi skulle evaluere den nuværende affaldsordning, men den blev evalueret på ét sekund af ministeren," siger Martin Damm (V), formand for KL's teknik- og miljøudvalg.

Ressourcespild
Siden januar 2010 har alle virksomheder skullet betale for brug af genbrugsstationerne, uanset om de benyttede sig af muligheden eller ej. Det har erhvervslisvet været voldsomt utilfreds med, og kommunerne er derfor blevet overdynget med ansøgninger om dispensation med lange sagsbehandlingstider til følge. Nu er det arbejde spildt, og de 150 millioner, som det har kostet, er smidt ud ad vinduet, siger Martin Damm.

"Man skal tænke på, hvor mange ressourcer der går tabt, ved at man sadler om og laver nye systemer, som ikke kan lade sig gøre. Jeg troede, vi var i en situation, hvor vi skulle få mest muligt ud af de offentlige kroner. Det her er et godt eksempel på det modsatte," siger Martin Damm.

Kaos forude
Martin Damm advarer om, at aftalen i værste fald kan betyde, at kommunerne bliver nødt til at afspærre genbrugsstationerne for erhvervet, fordi de ikke har nået at tilmelde sig.

"Sidste gang jagede man det igennem, og vi advarede alt, hvad vi kunne, og det gik i kaos. Nu prøver man at gøre det en gang til. Det havde været smukt, hvis ordningen var blevet evalueret først," siger Martin Damm.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00