Kommuner utilfredse med vandløbs-forslag

LOVFORSLAG: Miljøministeren vil med et nyt lovforslag stoppe de kommuner, der privatiserer offentlige vandløb for at spare penge. Men kommunerne mener, at Christiansborg blander sig unødigt i det kommunale selvstyre.
Borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer (V) mener, at Christiansborg blander sig for meget i det kommunale selvstyre, når miljøministeren vil gøre det sværere for kommunerne at privatisere små vandløb.
Borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer (V) mener, at Christiansborg blander sig for meget i det kommunale selvstyre, når miljøministeren vil gøre det sværere for kommunerne at privatisere små vandløb.Foto: IkastBrandeKommune

Det er irriterende, at man ikke lader os kommunalpolitikere stå på mål for den slags beslutninger. Det er en overdreven indblanding fra Folketingets side.

Carsten Kissmeyer (V)
Borgmester i Ikast-Brande Kommune
Fakta

Hvis miljøminister Karen Ellemanns lovforslag bliver vedtaget, vil kommunerne for fremtiden kun kunne privatisere vandløb:

- som er anlagt til særlige private formål

- som primært tjener til afledning af vand fra private arealer

- som primært tjener til afledning af spildevand fra få ejendomme

Lovforslaget er sendt i høring samtidig med fremsættelsen 16. december 2010.


Kilde: Miljøministeriet
Et vandløb i julegave? Nej tak, siger miljøminister Karen Ellemann (V), der lige før jul fremsatte et lovforslag, der skal hindre kommunerne i at nedklassificere, dvs. privatisere, et offentligt vandløb og dermed overdrage vedligeholdelsen til lodsejeren og slippe for et eventuelt erstatningsansvar.

Det er nemlig ikke rimeligt, mener regeringen, at kommunerne overdrager ansvaret for et vandløb til en lodsejer for at spare penge. Med det nye lovforslag vil ministeren give borgerne en bedre retssikkerhed.

"Kommunerne skal ikke bare kunne ændre et vandløbs status, hvis det alene er for at vælte udgifterne til vedligeholdelsen over på borgerne. Helt nøjagtigt som de heller ikke bare skal forære offentlige veje til private for at lade borgerne betale for vedligeholdelsen," siger Karen Ellemann.

Miljøministerens lovforslag er fremsat i samme ånd som et forslag om privatveje, der blev vedtaget af regeringen og dens støttepartier før jul. Transportminister Hans Christian Schmidts (V) hensigt var i den forbindelse at gøre det en del sværere for kommunerne at "forære" offentlige veje til grundejere, som dermed også fik omkostningerne til vedligeholdelsen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00