Debat

Konsulent: Multifunktionelle kystanlæg er svaret på fremtidens kystbeskyttelse

Udsatte kystbyer skal i stigende grad kunne håndtere oversvømmelser. Kystbeskyttelse skal derfor være et attraktivt mål for kommercielle investorer. Det kræver multifunktionelle kystanlæg, skriver Brian Gardner Mogensen.

Det skal være attraktivt at investere i fremtidens kystbeskyttelse, skriver Brian Gardner Mogensen.
Det skal være attraktivt at investere i fremtidens kystbeskyttelse, skriver Brian Gardner Mogensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kystbeskyttelse bliver i stigende grad nødvendigt i fremtidens Danmark. Kystdirektoratets data fra 2020 tegner et klart billede af, hvilke udsatte områder i Danmark der vil blive berørt, og hvor mange mennesker der vil blive berørt af fremtidens stormflod. Vi har netop med stormen Malik fået et indblik i, hvad konsekvenserne kan være ved manglende kystbeskyttelse i udsatte områder.

Kystbyer i udsatte områder, der ikke beskytter sig, vil med fremtidens vandstandsstigninger, som følge af klimaforandringerne, opleve flere oversvømmelser. Der er i den grad brug for at gennemtænke, hvordan den fremtidige kystbeskyttelse kan anvendes til at skabe merværdier for lokalsamfundet - og som ikke mindst kan finansieres.

Multifunktionelle kystanlæg er svaret

Svaret på fremtidens kystbeskyttelse er ”multifunktionelle kystanlæg”, der både skaber den nødvendige kystbeskyttelse og de konkrete merværdier. Merværdierne kan for eksempel være at eksisterende eller nye arealer, som led i kystbeskyttelsen, udvikles til nye bolig- og erhvervsområder i byer samt ferielejligheder, badehoteller, lystbådehavne, oplevelsesprodukter med videre i feriebyer. Dette kombineret med rekreative områder, vandsport, kultur og lignende.

Konkret vil det betyde, at kommercielle investorer som ejendomsinvestorer, ferieparkinvestorer, hotelinvestorer og investorer i oplevelsesøkonomiske produkter vil finde det interessant at bidrage til finansieringen af fremtidens kystbeskyttelse. Dette kræver som forudsætning, at der kan skabes nogle værdifulde kystbeskyttelsesprojekter, som integrerer kystbeskyttelsen med bolig og erhvervsprojekter, der skaber et økonomisk afkast.

Den samfundsøkonomiske rentabilitet skal fortsat være et afgørende beslutningsgrundlag. Det skal kunne betale sig at beskytte sig mod oversvømmelser som følge af stormflod og højvande.

Brian Gardner Mogensen
Administrerende direktør/partner, Realise ApS

Ikke alle oversvømmelsesudsatte områder er i spil til multifunktionelle kystanlæg. De ”rigtige steder” har den nødvendige attraktivitet i form af, at der kan tilvejebringes et markedsunderlag og et afkast til investeringsprojekterne og dermed en finansiering fra både lodsejere, kommune og de kommercielle investorer.

Dette baseret på konkrete finansieringsmodeller der modsvarer dels de sparede skadesomkostninger og dels den merværdi, de enkelte interessenter opnår.

Kystbeskyttelse med finansielt afkast 

Den nuværende finansieringsmodel, hvor det kun er de berørte lodsejere og eventuelt den pågældende kommune, der finansierer kystbeskyttelsen, bliver til en finansieringsmodel, der suppleres med kommercielle investorer.

Kystbeskyttelsen vil dermed gå fra de nødtørftige diger og stensætninger, der desværre præger kystbeskyttelsen i Danmark, og som ingen kommercielle investorer vil kaste penge efter på grund af et ikke eksisterende afkast, til helt andre værdifulde kystbeskyttelsesprojekter, der på en og samme tid beskytter mod skader og skaber merværdier, hvor udvikling af boliger, ferielejligheder, hoteller, lystbådehavne, rekreative områder med mere bliver et centralt omdrejningspunkt.

Den samfundsøkonomiske rentabilitet skal fortsat være et afgørende beslutningsgrundlag. Det skal kunne betale sig at beskytte sig mod oversvømmelser som følge af stormflod og højvande.

Men med kommercielle investorer inde i billedet bør de gevinster, der skabes i form af eksempelvis nye boliger, ferielejligheder og hoteller indregnes på gevinstsiden. Med multifunktionelle kystanlæg handler gevinsterne ikke blot om sparede skadesomkostninger, men nu også om de nye arbejdspladser der kan skabes og de nye borgere, der kan tiltrækkes, hvilket har en direkte effekt på kommunes skatteunderlag i form af nye skatte- og grundskyldsindtægter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00