Landbrug om forbud mod sprøjtemiddel: “Galimatias” og “drastisk”

FORBUD: Landbruget advarer mod et stort erhvervstab og øget sprøjtning, efter EU vil forbyde tre insektmidler, der udgør en risiko for bier. Miljøstyrelsen åbner døren på klem for dispensationer.

EFSA vurderede tidligere i år, at den nuværende brug af insektmidler med neonikotinoider udgør en risiko for bier. På den baggrund har et kvalificeret flertal af medlemslandene i EU stemt for et forbud mod tre pesticider med neonikotinoid.
EFSA vurderede tidligere i år, at den nuværende brug af insektmidler med neonikotinoider udgør en risiko for bier. På den baggrund har et kvalificeret flertal af medlemslandene i EU stemt for et forbud mod tre pesticider med neonikotinoid.Foto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Udbyttenedgangen er en katastrofe for os. Det hele er meget usikkert lige nu, og det er svært at vurdere, om det her betyder, at nogen må opgive roedyrkning, men det er meget drastisk det her.

Jørn Dalby
Formand for Danske Sukkerroedyrkere

Hvis der så skulle komme en ansøgning om dispensation, så vil vi, præcis som vi plejer, tage konkret stilling på et fagligt grundlag, om der kan vises sikker anvendelse.

Mette Hyldebrandt-Larsen
Kontorchef, Miljøstyrelsen

Tre vigtige pesticider for dansk landbrug, der er mistænkt for at udgøre en fare for bier, vil blive forbudt i EU.

Det stod klart fredag efter en afstemning blandt medlemslandene i EU. Blot Danmark stemte imod forslaget sammen med Tjekkiet, Rumænien og Ungarn.

Forbuddet betyder, at de nuværende godkendelser til at anvende insektmidlerne imidakloprid, klotianidin og tiamethoxam udendørs vil blive trukket tilbage.

0:000:00