Mindeord for Nils Wilhjelm: Naturen har mistet en ven

MINDEORD: Formanden for Aage V. Jensen Naturfond, advokat Leif Skov, skriver her mindeord for forhenværende industriminister Nils Wilhjelm, som i 12 år var et bærende bestyrelsesmedlem i Naturfonden.

Placeholder image
Nils Wilhjelm er død. Han blev 81 år.  Foto: /Ritzau/Christian Als

Min gode ven Nils Wilhjelm er død. Danmarks natur har mistet en ven. Men det er på dage som disse, det varmer at vide, at Nils’ store arbejde for naturen vil leve videre. Nils var en meget engageret næstformand for Naturfonden, da han for kun et år siden – i en alder af 80 år – besluttede, at tiden var kommet til at træde tilbage fra bestyrelsesarbejdet.

Vi mistede dengang en stor faglig kapacitet, som med sit venlige og humørfyldte sind altid lyste op på møderne. Det er meget vemodigt for os alle, at han ikke længere er blandt os. Nils var naturelsker med en enorm alsidighed. Han kunne både begå sig på de bonede gulve, i toppen af dansk erhvervsliv og diskutere politik på højt plan, men han kunne også færdes hjemmevant blandt ’naturrødder’ med et bredt kendskab til både flora og fauna. Nils havde ubestridelige forhandlingsevner til at vinde forståelse for, og forlige, forskellige synspunkter.

Det var de egenskaber, miljø- og energiminister Svend Auken så, da han udpegede ham til formand for det udvalgsarbejde, der skulle forberede den danske regerings deltagelse i Rio-topmødet i 2002 om natur og miljø. ”Wilhjelm-udvalget”, som vi kender udvalget i dag, kom med en række nytænkende anbefalinger med titlen ”En rig natur i et rigt samfund”, der kom til at stå som en af de mest betydningsfulde rapporter i dansk naturforvaltning. Hvert år afholder naturforskere, -studerende og -interesserede en national ”Wilhjelm-konference”.

Nils Wilhjelm (th.) og daværende miljø- og energiminister Svend Auken (S) holder pressemøde (Foto:/RItzau/ Jacob Langvad Nilsson).

Blandt sine mange fortjenstfulde gerninger oplevede Nils Wilhjelm også gennem Wilhjelm-udvalget at sætte sig meget varige og markante spor i dansk naturforvaltning.

Leif Skov, Advokat og formand for Aage V. Jensen Naturfond

Blandt sine mange fortjenstfulde gerninger oplevede Nils Wilhjelm også gennem Wilhjelm-udvalget at sætte sig meget varige og markante spor i dansk naturforvaltning. Nils’ arbejde i Aage V. Jensen Naturfond begyndte i 2005. Han havde allerede planlagt sit otium, men det lykkedes os heldigvis at overtale ham til at bistå os. Først som rådgiver og siden som medlem af bestyrelsen. Nils har derfor haft en helt central indflydelse på udformningen af Naturfondens vision, mission og strategi. At Naturfonden har nået de nuværende resultater, har han en meget stor andel i.

Naturen har mistet en ven, som forstod, at generationers fejl med intensivt brug, misbrug og forurening af naturen ikke kan fortsætte. Nils arbejdede derfor målrettet med de naturgenopretningsprojekter, som fonden har gennemført for at råde bod på tilbagegangen i den danske natur. Et af projekterne havde en helt personlig betydning for ham. På barndommens ture til Vestjylland oplevede Nils fuglelivet i landets engang næststørste sø, inden den blev endeligt afvandet i løbet af 40’erne.

Herefter fulgte 70 år med intensivt landbrug. Det var derfor med stor entusiasme, at Nils personligt engagerede sig i arbejdet med at genskabe denne sø. Nu er der igen store vandflader, et usædvanligt rigt planteliv og fugle i flugt henover Filsø. Nils, vi vil alle savne dig dybt. Æret være dit minde.

Leif Skov

Omtalte personer

Nils Wilhjelm

Kammerherre, fhv. minister (K) & MF, fhv. formand, Industrirådet
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1963)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser