Natur- og Landbrugskommissionen er lige på trapperne

KOMMISSION: Natur- og Landbrugskommissionen bliver sandsynligvis præsenteret før jul. Det bekræfter kilder over for Altinget. Meget peger i retning af en ekspertgruppe, som højst får et år at arbejde i.
Regeringens natur- og landbrugskommission ventes at blive præsenteret om kort tid.
Regeringens natur- og landbrugskommission ventes at blive præsenteret om kort tid.Foto: www.colourbox.com
Per Bang ThomsenAnders Jerking
De sidste brikker i regeringens Natur- og Landbrugskommission er så småt ved at falde på plads, og både kommissoriet og kommissionen bliver efter meget at dømme præsenteret, inden Folketingets partier går på juleferie den 21. december. Det bekræfter en række uafhængige kilder over for Altinget.

"Jeg er 100 procent sikker på, at kommissionen blive nedsat inden jul. Det er den sidste melding, jeg har fået, og derfor glæder jeg mig til, at den kommer i gang i det nye år," siger SF's fødevare- og landbrugsordfører, Ida Rosendal Damborg. Samme toner lyder fra hendes radikale kollega, Camilla Hersom.

"Det er vores forventning, at ministrene på området præsenterer kommissionen og kommissoriet inden juleferien," fortæller den radikale fødevareordfører.

Andre kilder oplyser dog over for Altinget, at præsentationen af kommissionen og selve kommissoriet kan trække ud til begyndelsen af det nye år. Der er nemlig tale om en større og noget kompleks kommission, som skal ligge nogle klare sigtelinjer for regeringens fremtidige projekter, og derfor kan de sidste forhandlinger trække ud.

Kommissoriet næsten på plads
Sikkert er det dog, at regeringen har store forventninger til kommissionen, der blev lanceret som noget af det første, efter trekløverregeringen blev dannet i begyndelsen af oktober i år. I regeringsgrundlaget skrev de tre regeringspartier, at de ville "nedsætte en hurtigt arbejdende uafhængig natur- og landbrugskommission", som skulle komme med "forslag til løsning af landbrugets strukturelle og økonomiske og miljømæssige udfordringer, herunder hvordan erhvervet kan bidrage i klimaindsatsen og til miljø- og naturindsatsen."

Fakta

Fra regeringsgrundlaget: 

Regeringen vil derfor nedsætte en hurtigt arbejdende uafhængig natur- og landbrugskommission til udarbejdelse af forslag til løsning af landbrugets strukturelle og økonomiske og miljømæssige udfordringer, herunder hvordan erhvervet kan bidrage i klimaindsatsen og til miljø- og naturindsatsen.


Kilde: Regeringsgrundlaget

Og ifølge Altingets oplysninger har regeringen skarpt fokus på, at kommissionen bliver hurtigtarbejdende. Partierne ønsker ikke, at det bliver en langsom "syltekrukke", og derfor skal den efter planen være færdig med sit arbejde i slutningen af 2012, så regeringen kan iværksætte en række initiativer i 2013.

Derudover erfarer Altinget, at kommissoriet, som skal beskrive og definere kommissionens konkrete arbejdsopgaver, stort set er på plads. Det foreløbige udkast har angiveligt været en tur forbi et af regeringstoppens udvalg, og nu er det blot de sidste detaljer, der skal falde endeligt på plads. Trods det er der dog ikke sluppet noget ud om, hvad der helt præcist kommer til at stå i kommissoriet. Altinget erfarer, at man fra både Miljø- og Fødevareministeriets side har brugt en del energi på at finde den rette balance mellem de miljømæssige og de mere erhvervsmæssige elementer.

Jeg er 100 procent sikker på, at kommissionen blive nedsat inden jul. Det er den sidste melding, jeg har fået, og derfor glæder jeg mig til, at den kommer i gang i det nye år.

Ida Rosendal Damborg
Fødevare- og landbrugsordfører (SF)

Udspringer af S-ide
Kommissionen udspringer nemlig af en socialdemokratisk ide fra begyndelsen af 2010, hvor landbruget rasede over VK-regeringens Grøn Vækst-plan. Her var der en del kritik af, at den tidligere regering ikke havde inddraget landbrugets parter i processen, og socialdemokraternes daværende fødevareordfører, Bjarne Laustsen, præsenterede derfor ideen om en kommission, som skulle se nærmere på landbrugets konkurrenceevne og vækstmuligheder.

Det forslag blev fejet af bordet af den daværende VK-regering, men siden har de socialdemokratiske politikere for det første kunnet sige, at de i modsætning til VK var parate til at lytte til erhvervet, og for det andet har de kunne holde kommissionen op som en buffer, når VK har advaret om, at en rød regering ville føre til endnu strengere krav til landbruget.

Efter valget i september i år relancerede Socialdemokraterne så ideen om en landbrugs- eller fødevarekommission. Men i løbet af regeringsdannelsen med Radikale og SF blev naturdelen koblet på. Målet med kommissionen er nu at se på den store sammenhæng mellem landbrugets skærpede konkurrencevilkår, klimaproblemerne og naturen.

Selv om det konkrete kommissorium endnu ikke er på plads, har både fødevareminister Mette Gjerskov (S) og miljøminister Ida Auken (SF) tidligere meldt ud, at kommissionsmedlemmerne skal se nærmere på, hvordan man kan reducere kvælstofudledningen, forenkle lovgivningen på miljø- og landbrugsområdet og regulere landbruget og fødevarevirksomhederne, skabe fremtid for landbrugserhvervet og sikre mere og bedre natur.  

Debat om ekspertgruppe
Anderledes ser det dog ud med kommissionens sammensætning, som endnu ikke ligger helt fast. Altinget erfarer, at både kommissionsmedlemmerne og formanden vil blive udpeget inden jul, og fødevareminister Mette Gjerskov (S) har tidligere meldt ud, at kommissionen højst sandsynligt vil blive sammensat af medlemmer med viden inden for landbrugs-, natur- og miljøområdet.

"Medlemmerne forventes rekrutteret, så der sikres viden inden for en række områder f. eks. økonomi, jordbrug, finansiering, fødevareproduktion, natur, vandmiljø og kvælstof, biomasse/energi, teknologi/innovation, landbrugets klimaforhold, miljø-og landbrugslovgivning samt planlægning," skrev Mette Gjerskov i et paragraf 20-svar.

Interessenter bør inddrages
Der har været en del debat om, hvorvidt kommissionen udelukkende skulle bestå af eksperter, eller om man også skulle gøre plads til interesseorganisationer og foreninger ved bordet. Som det ser ud nu, bliver der ifølge Altingets oplysninger tale om en mindre ekspertkommission, som skal få indput fra de forskellige interessenter på området. Der har nemlig været stor interesse for kommissionen, og interesseorganisationer, eksperter og fagforeninger har allerede spillet ind med indput til kommissoriet.

Men Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, er dog kritisk over for en model, hvor interessenterne ikke får direkte indflydelse på kommissionens råd.

"Vi mener, at diskussionerne vil blive meget mere meningsfulde, hvis man både får eksperter og folk fra den kommercielle og praktiske verden med. Mange af løsningerne skal nemlig findes i sammenhæng mellem de forskellige problemstillinger, og hvis man igangsætter en række arbejdsgrupper, der kun skal se på enkelte elementer, vil det ikke blive optimalt," siger Paul Holmbeck til Altinget.

I Danmarks Naturfredningsforening mener præsident Ella Maria Bisschop-Larsen dog ikke, at sammensætningen af kommissionen er det afgørende.

"Det vigtigste er, at der er politisk vilje til at føre de nødvendige beslutninger ud i livet, når kommissionens råd kommer. Vi har hørt fra både miljøministeren, fødevareministeren og klimaministeren, at det her vil man noget med," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

0:000:00