Norsk klimaminister vil reducere byggeri i naturen - men ny grøn energi "kræver adgang til areal"

Ny norsk rapport peger på, at arealanvendelsespolitikken skal ændres og strammes, og at der skal bygges mindre i naturen. Den norske klima- og miljøminister signalerer, at vej- og hyttebyggeri kan nedprioriteres, men fremhæver ny vedvarende energi som vigtig. "Vi må erkende, at der er nogle klare konflikter her," siger minister.

Tirsdag fik klima- og miljøminister Espen Barth Eide rapporten "Tiltaksanalyse for skog- og arealbrugssektoren" overrakt af Ellen Hambro, der er direktør i den norske miljøstyrelse. Rapporten indeholder tiltag, der kan nedbringe norske drivhusgasemissioner. 
Tirsdag fik klima- og miljøminister Espen Barth Eide rapporten "Tiltaksanalyse for skog- og arealbrugssektoren" overrakt af Ellen Hambro, der er direktør i den norske miljøstyrelse. Rapporten indeholder tiltag, der kan nedbringe norske drivhusgasemissioner. Foto: Elisabeth Bergskaug/Altinget Norge
Elisabeth Bergskaug

Gennem klimaaftalen med EU er Norge forpligtet til at sikre, at emissionerne fra skovbrugs- og arealanvendelsessektoren ikke overstiger optaget af drivhusgasser i samme sektor. De samlede emissioner skal være nettonul i perioderne 2021-2025 og 2026-2030.

Det er en forpligtelse, som Norge ikke har været i stand til at levere på indtil videre. Norge vil sandsynligvis have en samlet udledning på 16 millioner ton CO2 i den første periode, hvis udviklingen fortsætter som i dag, ifølge den norske miljøstyrelse. Udledningerne skyldes hovedsageligt, at Norge reducerer en masse natur. 

I perioden fra 1990 til 2019 har vi i gennemsnit reduceret naturen med 7.000 fodboldbaner hvert eneste år, mest skov.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00