Notat: Vindmøller skal styrke vandkantsdanmark

VINDMØLLER: Lokalt ejerskab skal vende folkestemningen mod vindmøller i udkantsområderne. Det er budskabet i et nyt notat. Regeringen er positiv, men afviser at kommentere på konkrete anbefalinger.
Befolkningen inddrages for sent, når nye vindmøller skal sættes op, siger Nordisk Center for Vedvarende Energi.
Befolkningen inddrages for sent, når nye vindmøller skal sættes op, siger Nordisk Center for Vedvarende Energi.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Der er et sammenfald mellem de områder, hvor der blæser meget, og de områder, der har mest behov for udvikling. Derfor handler det om at få ført ressourcerne fra vindmøllerne over i netop lokal udvikling.

Kasper Brejnholt Bak
Projektleder, Rambøll

Den kraftige vind, der blæser ind over de danske udkantsområder, skal i højere grad bruges til at fremme lokale aktiviteter til gavn for borgerne. Samtidig skal disse gøres mere positivt stemte over for opsætning af nye vindmøller. Det er konklusionen i nyt notat, udarbejdet af Rambøll for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

I notatet fremlægges en række bud på lokale partnerskaber, der kan engagere lokalbefolkningen.

Et eksempel på et sådant ejerskab findes i Hvide Sande, hvor private projektudviklere igennem flere år havde arbejdet på at få opsat vindmøller. Projektet mødte markante protester blandt de lokale, men disse forstummede, da Holmsland Klit Turistforening i 2010
stiftede en erhvervsdrivende fond til at administrere møllerne, og hvor overskuddet gik til turisme og lokal infrastruktur i byen.

Dokumentation

Her er anbefalingerne.

Staten bør sikre let adgang til alle nødvendige informationer for alle relevante aktører om muligheden for etablering og helt eller delvist medejerskab af nye vindmælleanlæg. Dette inkluderer information om, at det i dag er relativt nemt for mindre initiativgrupper at
finansiere vindmølleanlæg gennem attraktive lån.

Der er behov for en overordnet diskussion af nødvendigheden af vindmøller i forhold til at opnå den nationale ambition om at blive uafhægngig af fossile brændsler i 2050, hvor første skridt tages med målet om, at 50 % af al elektricitet skal komme fra vindmøller i 2020.

Hvis det sikres, at overskuddet fra vindmøller forankres lokalt, må der kunne ændres på kompensationsordninger for naboer, ligesom der må kunne kigges på muligheden for at sidestille vindmøller med andre nødvendige fælles forsyningsanlæg.

Bopælspligten, som blev ophævet i 1998, er et andet aspekt, man kunne overveje at genindføre i en eller anden form. Notatet peger på, at der synes at være gået spekulation i de attraktive ordninger, der er knyttet til opførsel af vindmøller. Ved lokalt forankrede projekter vil der i højere grad kunne være en dialog med forskellige interesser om, hvor vindmøllen kan placeres og til hvilken pris.

Der er behov for en præcisering og principiel stillingtagen til en række spørgsmål, da flere af de omtalte ejerskabskonstruktioner er så nye, at muligheder og grænser for deres udbredelser ikke er entydigt defineret i lovgivningen.

Kilde: "Vindmøller som løftestang for lokal udvikling i udkantsområder"


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00