Ny usikkerhed om nano-vurderinger

FORSKNING: Ny ph.d.-afhandling fra DTU slår fast, at den nuværende risikovurdering af nanomaterialer er for slap. Reguleringen bør ændres med det samme, siger forsker.
Foto: Colourbox
Uffe Laursen
De nuværende systemer - både nationale og internationale systemer - til risikovurdering af nanopartiklers farlighed er utilstrækkelige og bør laves om omgående. Det slår en ny ph.d.-afhandling fra DTU om nano-risikovurdering fast.

"Det er bekymrende, at vi ikke ved ret meget om nanopartiklers farlighed. Det er uvidenheden, der er problemet. Vi kender først farligheden, når vi har testet nanomaterialerne, men den videnskabelige testning og risikovurdering kan slet ikke følge med," siger forsker Steffen Foss Hansen fra DTU, der står bag afhandlingen.

Vi ved for lidt
I dag falder risikovurdering af nanomaterialer ind under EU's kemikalielovgivning, REACH. Men det er uvist, om de tekniske guidelines for risikovurdering af kemikalier i industrien kan anvendes på nanomaterialer, påpeger Steffen Foss Hansen.

"Meget af vores kemikalielovgivning er bygget op på, at jo mere masse, jo farligere. Men problemet er, at det kan være lige omvendt med nanomaterialer. Vi ved simpelthen ikke nok om, hvordan nanomaterialer påvirker mennesker eller miljø," siger Steffen Foss Hansen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00