Professor: Forbrugerrådet er en gave

KEMI: Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) bør ikke kritisere den rådgivning, der kommer fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, lyder det fra professor Philippe Grandjean. Myndigheder og virksomheder bør tværtimod glæde sig, lyder det.

Philippe Grandjean er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.
Philippe Grandjean er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøministeren går galt i byen, når hun retter kritik af Forbrugerrådet Tænk Kemis metoder. 

Det mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean.

”Jeg undrer mig over, hvorfor ministeren kritiserer Forbrugerrådets rådgivning. Hun burde være taknemmelig. Set fra min synsvinkel er Forbrugerrådets initiativ en gave til forbrugeren, som bedre kan træffe et oplyst og nødvendigt valg,” siger Philippe Grandjean.

I sidste uge beskrev Altinget et svar til Folketinget fra miljøminister Eva Kjer Hansen, hvor budskabet er, at Forbrugerrådets rådgivning kan ”føre til forvirring og unødig bekymring hos forbrugerne.”

Det er ikke en idéel situation, men jeg har svært ved at se, hvordan Forbrugerrådet ellers skal oplyse borgerne – efter min mening hjælper de netop myndighederne med nødvendig oplysning til borgerne.

Philippe Grandjean
Professor i miljømedicin

Meldingen vakte glæde i erhvervslivet, som mener, at de testmetoder og den kommunikation, som forbrugerrådet benytter sig af, ikke er nuanceret nok.

Må tage sig til hovedet
Philippe Grandjean er for så vidt enig i, at der kan opstå situationer, hvor forbrugerne bliver unødigt bekymret på grund af den rådgivning, der kommer fra Forbrugerrådet. Men her peger pilen dog mere på ministeren og myndighederne selv, mener Grandjean:

”Der er ingen tvivl om, at vi har problemer med en række stoffer. Men vi ved meget lidt om, hvor det kommer fra, og hvor tæt vi er på faregrænsen,” siger han og fortsætter:

”Når Miljøstyrelsen modsætter sig, at vi måler, hvilke stoffer befolkningen rent faktisk har i kroppen, så må jeg tage mig til hovedet. Det er jo selvmodsigende og gør netop, at vi kommer til at famle i blinde,” siger Philippe Grandjean.

Han peger konkret på pesticider, fluorstoffer, ftalater og bisphenol a og kviksølv som eksempler på stoffer, som man ved, der kan være problemer med i Danmark. Men som man samtidig ikke har nok viden om, hvor kommer fra. Set i det lys er det - ifølge Grandjean - helt naturligt, at Forbrugerrådet gør opmærksom på stofferne.

”Det er ikke en idéel situation, men jeg har svært ved at se, hvordan Forbrugerrådet ellers skal oplyse borgerne – efter min mening hjælper de netop myndighederne med nødvendig oplysning til borgerne,” siger Philippe Grandjean.

Erhvervsliv bør gå forrest
Han påpeger, at den manglende viden også medfører den risiko, at Forbrugerrådets rådgivning slet ikke er ”skræmmende” nok. 

”Jeg mener ikke, at Forbrugerrådets rådgivning gør folk mere nervøse, end godt er. Det gør folk bevidste om, at de rent faktisk har et valg. Vi kan eksempelvis se, at danskere har forholdsvis høje værdier af pesticider i urinen, så derfor synes jeg ikke, at det er spor problematisk, at man hejser et flag, når man finder pesticider i et juice-produkt,” siger Philippe Grandjean. 

Kan du forstå, at erhvervslivet er kritisk, når der er tale om fuldt ud lovlige produkter?

”Jeg mener, at erhvervslivet bør bruge borgernes interesse til at gå foran, som det allerede er sket i en række sammenhænge. Hvor der for eksempel gøres opmærksom på, at et produkt er fri for fluorstoffet PFOA. Og at man i Brugsen har udskiftet popcornposer, så de ikke længere indeholder fluorstoffer. Det har man gjort frivilligt, og Forbrugerrådet kan hjælpe med at gøre disse og andre giftfrie produkter endnu mere populære,” siger Philippe Grandjean.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Philippe Grandjean

Professor i miljømedicin, Syddansk Universitet (1982-), forskningsprofessor, University of Rhode Island (2022-)
cand.med. (Københavns Uni. 1974), dr.med. (Københavns Uni. 1979), dr.h.c. (Katholieke Universiteit Leuven, Belgien)

0:000:00