R og K blander sig i kampen om kommunerne

ANALYSE: Fristen for anmeldelse af valgforbund udløb mandag. Meget tyder på, at R og K vil spille deres egen chance, når det kommer til konstitueringen i mange af de nye kommuner. Det er ikke kun et spørgsmål om S mod V.
Gitte Madsen
Mandag blev det offentliggjort, hvem de forskellige partier og lister har valgt at slå pjalterne sammen med, når det kommer til valgforbund ved det kommende kommunal- og regionsvalg.

Et kig på de foreløbigt indgåede aftaler viser, at De Konservative og De Radikale har en tendens til at indgå valgforbund på en måde, der ikke på forhånd afslører, hvem de vil give deres støtte på konstitueringsnatten. Det sender et klart signal om, at disse partier har tænkt sig at spille deres egen chance på en bane, der ellers på mange måder er kridtet op med rødt og blåt.

Rigtig mange steder kan enten K eller R blive tungen på vægtskålen og dermed afgørende for, hvor mange af landets kommuner hhv. Thorning og Fogh får lov at farvelægge. Et spørgsmål, der har været viet megen opmærksomhed, og hvis svar med sikkerhed også får sine afsmittende effekter på vurderingen af de to statsministerduellanters succes på det landspolitiske plan.

Ingen berøringsangst overfor samarbejde med S
Siden Bendt Bendtsen (K) for ca. halvanden måned siden meldte ud, at De Konservative ikke bare er Venstres tro følgesvend i det kommunalpolitiske spil, har det stået klart, at partiet målrettet vil gå efter så mange grønne borgmesterpletter på landkortet som muligt. Og med den valgforbundsstrategi, der er lagt mange steder, tyder det på, at sådanne pletter udmærket kan komme i stand med støtte fra Socialdemokraterne.

0:000:00