R og K vil målrette miljøtilsyn

NYHED: Kommunernes miljøtilsyn skal renses for unødvendige rutineopgaver, foreslår KL. R og K bakker op.
Mandskabsmangel gør det svært for kommunerne at overholde miljøtilsyn. Derfor forslår KL nu, at man målretter tilsynet og fjerner unødvendige rutiner.
Mandskabsmangel gør det svært for kommunerne at overholde miljøtilsyn. Derfor forslår KL nu, at man målretter tilsynet og fjerner unødvendige rutiner.

Opgaven er at prioritere de virksomheder og landbrug, hvor miljørisikoen er størst.

Johs. Poulsen (R)
Miljøordfører

Det står skidt til med kommunernes miljøtilsyn. En opgørelse fra Miljøministeriet viser, at tilsynet for 2006 og 2007 ikke levede op til de målsætninger, som kommunerne har aftalt med KL.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) er ikke overrasket over udviklingen, som, han mener, skyldes kommunalreformen, og han skriver i en pressemeddelelse, at han vil "ruske op i kommunerne", så tendensen ikke fortsætter.

Fra kommunernes side er man enig i, at en del af problemet kan tilskrives kommunalreformen, men formanden for kommunalteknisk chefforening, Mikael Jentsch, peger på, at det i høj grad også handler om, at kommunerne har svært ved at finde kvalificeret personale til deres miljøforvaltning. Han forslår derfor, at kommunerne målretter deres tilsynsopgaver:

"Jeg vil meget nødig gå ud og lave en prioritering, som gør, at vi ikke overholder loven, men vi er nødt til at arbejde med de ressourcer, vi har. Det er fornuftigt, at man hele tiden overvejer i sine frekvenser, hvor borgerne vil have den bedste gevinst. Vi skal skære hele rutinedelen væk, som ikke giver nogen gevinst, og så forholde os til det, som giver en gevinst for borgeren. Det vil vi gerne komme med nogle bud på," siger Mikael Jentsch.

R og K bakker op
På Christiansborg er både De Radikale og De Konservative åbne for at ændre kommunernes tilsynsaftale, der stammer tilbage fra 1996:

"Opgaven er at prioritere de virksomheder og landbrug, hvor miljørisikoen er størst," siger miljøordfører Johs. Poulsen (R).

Han understreger, at det er nødvendigt at prioritere i en tid, hvor kommunerne er hårdt presset af ressource- og mandskabsmangel. Også De Konservative mener, at der er en gevinst at hente ved at lette kommunerne for overflødige tilsynsopgaver:

"Vi er åbne overfor, hvis man kan effektivisere arbejdsgangen i det her. Derfor er det også vigtigt, at vi nu får en dialog med kommunerne og finder ud af, hvor problemerne ligger," siger miljøordfører Per Ørum Jørgensen (K).

KL: Pas på med påbud
Han understreger dog, at ansvaret for at løse opgaven ligger hos kommunerne, og at miljøministeren derfor må skærpe tonen over for kommunerne.

Både i forhold det svigtende miljøtilsyn men også i forhold til, at antallet af anmeldelser for brud på miljølovgivningen, som er faldet drastisk. Tidligere blev der anmeldt i gennemsnit 3100 sager om året, men i 2007 faldt tallet til 2089. Det viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for Politiken.

Mikael Jentsch frygter, at regeringen vil stramme grebet om kommunerne, fordi man mener, at miljøtilsynet er blevet underprioriteret:

"Det er ikke min opfattelse, at kommunerne har skåret ned på det her af økonomiske årsager. Den eneste grund til, at der kan være et fald i antallet af medarbejdere er, fordi de ikke findes," siger Mikael Jentsch og fortsætter:

"Man skal passe på med at indføre en planlægning, hvor man indfører et vist antal påbud. Man skal nå det antal påbud, som loven stiller i udsigt - nemlig at man får ordentlige forhold."

0:000:00