R, SF og EL stiller op i alle 98 kommuner

NYHED: Både Enhedslisten, SF og De Radikale stiller op i alle 98 storkommuner, viser Altingets undersøgelse. Desuden melder de små partier fuldt hus til regionsrådsvalgene, hvor de stiller op i alle fem regioner.
Mikael Børsting

Jeg kan med sikkerhed sige, at vores dækning er langt bedre end ved valget i 2001. Mit gæt lyder på 70 kommuner, og vi stiller op i alle regioner

Børge Klit Johansen
Partisekretær hos Kristendemokraterne
Fakta
  • Enhedslisten:
    Regner med at stille op i samtlige 98 kommuner og til de fem regioner. Indtil videre er partiet opstillet i 42 kommuner og har politisk samarbejde med fem lokallister.

    Ved valget i 2001 var Enhedslisten opstillet i 49 kommuner samt i 14 kommuner med en lokalliste. Dengang havde Danmark 275 kommuner.

  • SF:
    Partiet går efter opstilling i samtlige 98 kommuner. Desuden stiller partiet op i alle fem regioner. Ved valget 2001 var SF opstillet i cirka 200 kommuner.

  • Det Radikale Venstre:
    Partiet kommer til at udnytte succesen fra folketingsvalget 100 procent. De Radikale stiller op i samtlige 98 kommuner og til de fem regioner.

    Ved valget i 2001 stillede R kun op i 151 kommuner.

  • Kristendemokraterne:
    Partiet røg ud ved valget i 2005, men regner med at stille op i alle fem regioner. Desuden melder partiet om opstilling i omkring 70 kommuner. I region Nord stiller partiet op i samtlige kommuner og står generelt godt i Jylland.

    Ved valget i 2001 stillede Kristendemokraterne op i 87 kommuner.

  • CD:
    Selvom partiet mister både Mimi Jacobsen og Peter Duetoft, så regner man med at partiet stiller op i de fem regioner. Desuden skønner partiet at man kan opnå opstilling i 40-50 kommuner.

  • Kilde: Altinget
    Partier, som normalt ikke har dækket hele landet, stiller nu op i samtlige 98 storkommuner. Både Enhedslisten, SF og De Radikale vurderer overfor Altinget, at man kan stemme på dem alle steder i Danmark, når valgstederne åbner tirsdag den 15. november.

    "Efter planen stiller vi op i alle kommuner. Og vi er helt sikre på, at SF er repræsenteret i de fem regioner", siger Lars Brandstrup Nielsen fra SFs partikontor på Christiansborg.

    Ligesom Enhedslisten har SF aldrig dækket hele Danmark. I 2001 stillede partiet op i cirka 200 kommuner ud af 275 mulige.

    EL dækker hele Danmark
    Hos Enhedslisten oplever man lige nu en gejst ude i kommunerne, fortæller Margit Kjeldgaard, der arbejder i Enhedslistens sekretariat.

    Dokumentation
    Kommunalvalget:

  • Der afholdes kommunalvalg tirsdag den 15. november 2005. Ved kommunalvalget vælger man kommunalbestyrelserne til de nye kommuner.

  • I de kommuner, der ikke bliver ændret i forbindelse med kommunalreformen, tiltræder den nyvalgte kommunalbestyrelse den 1. januar 2006.

  • I de kommuner, der skal sammenlægges, gælder andre regler. Her træder den nye kommunalbestyrelse først til den 1. januar 2007. I perioden frem til da fungerer de som et udvalg, der skal forberede den endelige kommunesammenlægning i 2007.

  • Den kommunalbestyrelse, som blev valgt i 2001, får til gengæld forlænget sin valgperiode frem til 2007. Bestyrelsen står for den daglige drift af kommunen.

    Regionsrådsvalg

  • Regionsrådene vælger man også ved valget 15. november 2005.

  • Regionsrådene fungerer i 2006 som et udvalg, der skal arbejde med forberedelsen af regionerne.

  • De nuværende amtsråd får forlænget deres periode med ét år og fungerer som amtsråd i 2006.

    Kilde:
    www.danmark.dk


  • 0:000:00