Debat

Radikale: Reparationspuljerne er langt fra nok – Christiansborg bør lave en national strategi for cirkulær økonomi

Vi er nødt til at tage ansvar for vores forbrugsvaner. Det gælder i særdeleshed os politikere på Christiansborg, der bør lave en national strategi for cirkulær økonomi, skriver Samira Nawa.

Vi kan ikke overlade
ansvaret for Danmarks forbrugskultur til borgere og virksomheder. Der skal politisk handling til, og her rækker reparationspuljerne ikke, skriver Samira Nawa.
Vi kan ikke overlade ansvaret for Danmarks forbrugskultur til borgere og virksomheder. Der skal politisk handling til, og her rækker reparationspuljerne ikke, skriver Samira Nawa.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark har vi et af verdens højeste klimaaftryk.

Vi er et af de lande, der forbruger mest på verdensplan, men kun fire procent af vores økonomi kan betragtes som cirkulær. Det betyder, at kun fire procent af vores økonomi er baseret på genbrugte ressourcer.

Temadebat

Kan brug og smid væk-kulturen forandres fra Christiansborg?

På den anden side af sommerferien skal regeringen præsentere et oplæg til en pulje for cirkulær økonomi og en handlingsplan, der ifølge finanslovens aftalepartier skal understøtte en ændring af danskernes forbrugsvaner.

Men hvilke konkrete initiativer kan forandre brug og smid væk-kulturen? Det spørger Altinget Miljø nu en række aktører om i en ny temadebat

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Resten er ét stort overforbrug, hvor vi konstant tapper naturens ressourcer med den ene hånd, mens vi kasserer dem med en anden.

Det giver sig selv, at det ikke kan fortsætte sådan. Hvis vi skal give en sund klode videre til kommende generationer, kan vi ikke blive ved med at drive rovdrift på den. Vi er nødt til at tage ansvar for vores forbrugsvaner. Det gælder både for individer og virksomheder – men i særdeleshed for os politikere på Christiansborg.

Befolkningen skal hjælpes

For så længe det er både nemmere og billigere at købe nyt tøj eller ny elektronik end at reparere og genbruge det gamle, er det intet under, at langt de fleste danskere køber og smider væk i alt for høj grad. Og i naturlig forlængelse af dét, er det heller intet under, at der produceres en overflod af produkter, der er billige fremfor holdbare.

Hvis dén kultur skal ændres, er vi nødt til at gribe ind fra politisk side. Vi kan ikke overlade ansvaret til forbrugere og virksomheder og regne med, at de pludselig fra den ene dag til den anden begynder at træffe beslutninger, der er dyre og besværlige for dem selv, alene fordi de er gode for klimaet.

Nej, vi skal tænke smartere end dét. Hvis vi ønsker os, at flere handler og forbruger bæredygtigt, skal vi selvfølgelig gøre netop de bæredygtige valg nemmere og billigere. Sandheden er nemlig, at langt de fleste danskere gerne vil leve mere bæredygtigt. Det skal vi hjælpe på vej.

Skabe rammerne

Det er et velkendt politisk værktøj at beskatte de ting, vi gerne vil have mindre af, og give fradrag for det, vi gerne vil have mere af. Det er på dén baggrund, at vi i Radikale blandt andet har forslået at sætte afgifter på de mest klimabelastende varer og give skattefradrag på reparationer. For det grønne valg skal være det oplagte valg.

Det er langt fra nok. Vi skal have endnu mere politisk handling, hvis vi for alvor skal forandre forbrugskulturen. Vi skal have en national strategi for cirkulær økonomi

Samira Nawa
Klimaordfører, Radikale

Det gælder også for vores erhvervsliv. Vores virksomheder skal i langt højere grad genbruge, genanvende og forlænge produkters levetid. Der skal tænkes i helt nye forretnings- og forbrugsmodeller. Det kræver, at vi fra politisk side laver rammebetingelser, der skaber de rette incitamenter til at udvikle, udbrede og anvende cirkulære løsninger.

I forhandlingerne om Finansloven for 2024 sikrede vi i Radikale blandt andet 80 millioner kroner til cirkulær økonomi – herunder en handlingsplan for reparationer – som skal flytte os fra brug-og-smid-væk-kulturen mod en genbrug- og genanvendelseskultur, hvor kvalitet, lang levetid og reparationer fylder mere.

Men det er langt fra nok. Vi skal have endnu mere politisk handling, hvis vi for alvor skal forandre forbrugskulturen. Vi skal have en national strategi for cirkulær økonomi. En strategi for, hvordan vi udvikler os til et samfund, der genbruger frem for forbruger. Kun sådan sikrer vi en bæredygtig økonomi for de kommende generationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00