Debat

REACH - målet er ikke nået

DEBAT: Nogle tror måske, at nu, hvor REACH er faldet på plads, så er alt godt for forbrugerne. Gid det var så vel, skriver formanden for Forbrugerrådet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Hersom,
formand for Forbrugerrådet   

Formålet med den europæiske kemikalielovgivning REACH var en tiltrængt regulering af de ca. 100.000 kemikalier, som det i øjeblikket er tilladt at bruge i industrien, men hvor kun ca. 15 procent er testet og undersøgt.

Hidtil har forbrugerne med andre ord været udsat for kemikalier, hvor vi ikke aner, om de er totalt harmløse eller dybt skadelige for miljø og sundhed.

Det er denne uholdbare situation, som REACH skulle ændre. Det store spørgsmål er nu, hvor kemikalielovgivningen er blevet vedtaget, om REACH så kan leve op til hensigten.

Desværre for forbrugerne skiftede denne ambition undervejs til, at lovpakken skulle fremme de europæiske virksomheders konkurrenceevne. Og først derefter handlede det om miljø og sundhed.

Camilla Hersom
Forbrugerrådet

Svaret må desværre blive kun delvis. For den store motor i REACH-systemet, registreringsdelen, hvor industrien skal indlevere data om de kemikalier, de benytter i produkterne, er blevet kraftigt udvandet.

Særligt for de stoffer, som bliver brugt i små mængder. Det betyder, at der for disse mange kemikaliers vedkommende ikke vil være nok viden om dem til, at vi kan reagere, selvom de er problematiske og burde begrænses eller forbydes.

Forbrugerrådet er selvfølgelig glad for, at der det endelig kommer lovgivning, og at det i det hele taget kunne lade sig gøre at lave en lovgivning på dette område, hvor både kemikalieindustrien og store spillere som Blair, Chirac og Schröder har kæmpet imod med næb og kløer.

Vil holde øje med industrien
En af grundene til, at vi mener, at REACH er blevet lige lovlig udvandet skyldes,, at formålet oprindeligt skulle ende med en lovgivning, der beskytter sundhed og miljø.

Desværre for forbrugerne skiftede denne ambition undervejs til, at lovpakken skulle fremme de europæiske virksomheders konkurrenceevne. Og først derefter handlede det om miljø og sundhed.

Det viste sig blandt andet ved, at REACH i begyndelsen var miljøkommissærens ansvar, men senere blev det lagt over til industrikommissæren. Det har, forudsigeligt nok, haft stor betydning for indholdet i succeskriterierne for den samlede lovgivning.

Men nu er den der, og skal stå sin test. For Forbrugerrådet er succeskriteriet det samme, som det var i 1998:

REACH skal give forbrugerne en beskyttelse mod skadelige kemikalier. Konkret handler det jo om, at vi i vores daglige adfærd kan føle os trygge. Er sikkerheden i orden, når vi skal vælge shampoo eller er den allergifremkaldende? Er den nye sofa fyldt med skadelig kemi? Kan vi stole på, at det legetøj, vi forærer vores børn, ikke skader dem i længden?

Forbrugerrådet vil holde et vågent øje med industrien, der har fået sin vilje på en alt for lang række områder i loven. Vi vil derfor gøre vores til at sikre, at det, der trods alt kom ud af REACH, bliver til forbrugernes fordel. Ikke industriens.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00