Debat

Regeringen er uansvarlig

Koncentrat af lederen "Konkursroderi - Hvem vil købe en brugt tv-station af den regering?" i Politiken 27/5 2005. Anders Fogh Rasmussens regering troede, at det gik an at fortie sandheden om TV2. Derfor har den optrådt uansvarligt og handlet i modstrid med EU-retten.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En virksomhed, der går konkurs, er i sagens natur ikke meget værd. Så man kan roligt sige, at denne vurdering var af interesse for stationens mulige købere. Men fik de oplysningen, eller bare en orientering om, hvad regeringens rådgivere mente? Ikke tale om

Leder i Politiken
DA REGERINGENS top i oktober sidste år besluttede at sætte TV 2 til salg, sad den med et notat foran sig, der i klartekst gjorde opmærksom på, at hvis stationen tabte de retssager, der allerede var rejst dengang, så ville stationen gå konkurs.

(...) En virksomhed, der går konkurs, er i sagens natur ikke meget værd. Så man kan roligt sige, at denne vurdering var af interesse for stationens mulige købere. Men fik de oplysningen, eller bare en orientering om, hvad regeringens rådgivere mente? Ikke tale om.

Med statsministeren i spidsen var vurderingen omkring bordet åbenbart, at »går den, så går den«. Om diskretionen kan sidestilles med et forsøg på at sælge en trepattet ko og ligefrem er juridisk kritisabel, skal vi overlade til andre at vurdere. Men om en noget anløben salgsmoral må der da som minimum være tale.

DA SALGET senere blev aflyst, forundrede kulturminister Brian Mikkelsen offentligheden ved pludselig at tale om TV 2's truende konkurs. Vi kan nu se, at det ikke var noget, Brian Mikkelsen selv fandt på for at dramatisere situationen.

Nej, det havde han læst sig til flere måneder før. Men det var først, da han selv stod som den fortsatte ejer af TV 2, at han delte sin ubehagelige viden med offentligheden. Altså på et tidspunkt, hvor risikoen ikke længere kunne tørres af på andre, men var hans egen og regeringens.

(...)Staten har som ejer af TV 2 brudt EU-retten i et omfang, hvis økonomiske konsekvenser endnu ikke kan overskues.

(...) Men til billedet af en regering, blændet af privatiseringsillusioner føjer sig nu billedet af en regering, der optræder slet og ret uansvarligt. Og denne gang kan Anders Fogh Rasmussen ikke tørre hele elendigheden af på Brian Mikkelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00