Kommentar af 
Heino Knudsen

Indsatsen mod pesticidforureninger skal tredobles

I hovedstadsområdet er flere drikkevandsboringer i fare for at lukke, og der er konstateret pesticider i cirka halvdelen af boringerne på landsplan. Antallet af forureninger stiger, og det kalder på en ekstra indsats og penge på finansloven, skriver Heino Knudsen.

Antallet af forurenede drikkevandsboringer stiger. Derfor bør drikkevandet prioriteres i årets finanslov, skriver Heino Knudsen.
Antallet af forurenede drikkevandsboringer stiger. Derfor bør drikkevandet prioriteres i årets finanslov, skriver Heino Knudsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Heino Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Dragør Kommune er den lokale indvinding af grundvand så presset af forureninger, at HOFOR overvejer at nedlægge to lokale vandværker. Årsagen er et særligt fund af stoffet DMS, der stammer fra pesticider, som tidligere er blevet brugt til at bekæmpe svamp i frugt- og bæravl samt til maling og træbeskyttelse.

I Frederikssund, Gentofte og Gladsaxe har man været nødsaget til at tage drikkevandsboringer ud af drift, fordi man har fundet et for højt niveau af pesticider. Det oplyser Novafos, det andet store forsyningsselskab i hovedstadsområdet, hvor drikkevandet nu er historisk truet.

Eksemplerne er skræmmende beviser på, at vi ikke længere kan tage det rene danske grundvand og drikkevand for givet. Nye ukendte forureninger dukker hele tiden op, og vi får hele tiden mere viden om stofferne.

Forureningerne, som oftest er sket mellem 1960 og 2000, er mobile og flytter sig med tiden nærmere vandværksboringerne. Derfor haster det med at finde og håndtere forureningerne. 

Tredobling af indsatsen
Samlet set har regionerne kendskab til cirka 17.000 jordforureninger, der kan udgøre en risiko for det danske grundvand, og der er konstateret pesticider i cirka halvdelen af vandværkernes drikkevandsboringer.

Grundvand og drikkevand skal prioriteres i dette års finanslov.

Heino Knudsen
Formand, Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer

Regionerne brugte 45 millioner på pesticidforureninger i 2020, og faktisk er to tredjedele af regionernes indsats på jordforureningsområdet rettet mod at sikre grundvandet. Men det er langt fra nok til at løfte opgaven.

Derfor mener vi i Danske Regioner, at der skal sættes 100 millioner kroner ekstra af på årets finanslov til rent drikkevand. Det vil betyde, at regionerne kan tredoble indsatsen over for pesticidforureninger.

Helt konkret kan regionerne for dette beløb undersøge yderligere 1.000 lokaliteter om året. Efter undersøgelserne kan det blive til 12 ekstra oprensninger om året.

Man kan også sige, at halvdelen af pengene kan bruges til de enormt vigtige indledende undersøgelser, som kan frasortere størstedelen af ejendommene – mens den anden halvdel kan bruges på at rense op, hvor det er helt nødvendigt.

Vi skal bevare tilliden til drikkevandet
Afsættes der penge nu, vil vi med andre ord få mulighed for at komme ”på forkant” med bølgen af pesticider, som rammer de danske drikkevandsboringer. Og vi vil dermed kunne sikre, at tilliden til det gode danske drikkevand bevares. 

Derfor må og skal rent drikkevand have allerhøjeste prioritet for os alle sammen. Vi håber, at finansministeren og resten af Folketinget lytter, når vi nu klart og tydeligt siger: Grundvand og drikkevand skal prioriteres i dette års finanslov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00