Røde partier afviser Ellemann: Vi skal ikke tage 1.000 kilometer ud af vandplanerne

VANDLØB: Alternativet og Enhedslisten vil tilbagerulle regeringens beslutning om at tage cirka 1.000 kilometer ud af vandplanerne. SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre tøver med løfterne.

De cirka 1.000 kilometer udgør godt fem procent af de 19.000 kilometer vandløb, der er i vandplanerne. 
De cirka 1.000 kilometer udgør godt fem procent af de 19.000 kilometer vandløb, der er i vandplanerne. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

De små vandløb er blodårerne i vores natur, som i forvejen er trængt. At tage beskyttelsen fra dem vil betyde, at de bliver behandlet endnu mere som afvandingskanaler, og de får sværere ved at udvikle sig til god natur.

Christian Poll
Miljøordfører, Alternativet

Hvis det står til Alternativet og Enhedslisten, skal de 1.000 kilometer vandløb, som regeringen og Dansk Folkeparti vil trække ud, forblive i vandplanerne.

”Det er helt hen i vejret, vi har brug for mere beskyttet natur - ikke mindre. Vi vil gøre, hvad vi kan for at trække det tilbage,” siger Enhedslistens miljøordfører, Øjvind Vilsholm.

Hos Alternativet lyder de samme toner.

Dokumentation

Sagen kort

Som en del af landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet.

Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de ”forhadte vandløb” skal ud af vandplanerne. Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer. Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats.

I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes.

Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016. 

I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner skullet lave et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen.

Det er nu landet stort set samme sted. Omkring 1.000 kilometer vandløb står nu til at ryge ud af vandplanerne. Regeringens udkast er i høring i otte uger.

Det er også en del af opgaven, at man genovervejer den nuværende udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre. Det forventes afklaret i slutningen af 2019.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00