SF vil have en national plan for urenset spildevand

SPILDEVAND: Staten bør stille håndfaste krav til kommunerne om udledningen af urenset spildevand, og på sigt bør alt spildevand renses, lyder det fra SF.

Foto: Colourbox
Karl Emil Frost

Der bør stilles nationale krav til kommunernes håndtering af kloakker, som overbelastes af massive regnskyl.

Det slår SF nu et slag for, efter at den omstridte sag om Københavns Kommunes udledning af urenset spildevand i Øresund har fået debatten om kommunernes håndtering af overløb til at blusse op.

”Vi ønsker at stille nationale krav til kommunerne om præcise planer for at mindske overløb. Vi skal kunne regne med, at kommunerne gør en seriøs indsats for at løse et nationalt miljøproblem,” siger SF’s miljøordfører, Carl Valentin.

Går for langsomt
I efteråret kaldte SF miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd for at få overblik over omfanget af problematikken med spildevand.

 "Vi skal kunne regne med, at kommunerne gør en seriøs indsats for at løse et problem, som er i national interesse.”

Carl Valentin
Miljøordfører, SF

Miljøstyrelsen havde nemlig ikke præcise beregninger på, hvor store mængder urenset spildevand der blev udledt.

”Lad mig starte med at slå fast, at der skal være styr på overløb af spildevand. Vi danskere skal hverken fiske eller bade i kloakvand. Jeg kan derfor godt forstå, at flere af jer har reageret på sommerens historier om store usikkerheder på Miljøstyrelsens tal om spildevandsoverløb,” sagde miljøministeren dengang på samrådet.

Ministeren lagde efterfølgende blandt andet op til, at der skulle skabes bedre overblik over, hvor store mængder urenset spildevand kommunerne udleder.

Dengang var SF’s Carl Valentin godt tilfreds.

”Vi er meget engagerede i det her, og det kommer vi fortsat til at være de kommende år. Efter i dag kan vi konkludere, at vi også har en meget engageret minister,” sagde han på samrådet i september.

Behov for yderligere skridt
Men med sagen om Københavns Kommunes udledning af spildevand står det klart, at der er behov for nye skridt, mener han.

”Det centrale er, at vi stiller krav til kommunerne om at lave nogle ambitiøse planer. Eksempelvis ved at sikre, at kloakkerne ikke overbelastes og løber over ved større regnskyl.”

Hvilke konkrete krav kunne staten stille?

”I virkeligheden er det væsentligste for os, at kommunerne leverer og reducerer udledningen af spildevand, og ikke, hvordan de gør det. Men vi har set masser af gode eksempler, så jeg tænker, at kommunerne kan lære af hinanden. Men vi mener, det bør være et konkret krav, at det ikke skal være tilladt at hælde urenset spildevand i havet, som det har været tilfældet i Øresund.”

Har I en tidshorisont for, hvornår I mener, det er realistisk helt at undgå udledning af urenset spildevand?

”Det har jeg ikke den faglige kompetence til at vurdere. Men vi synes, det er nogle initiativer, der er oplagte at tage nu, fordi der endelig er kommet folkelig opmærksomhed på problemet. Man bør bruge det momentum, der er nu, hvor befolkningen har fået øjnene op for, hvor meget vi sviner ved at udlede urenset spildevand. Vi bør derfor få sat nogle klare nationale krav til kommunerne om, at de laver nogle planer.”

Har I noget bud på, hvad det vil koste at stille de krav til kommunerne?

”Nej, det har vi ingen klare estimater på.”

Også Dansk Folkeparti og Enhedslisten slår til lyd for nye lovkrav mod udledning af spildevand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00