Siddique kæmper imod splittelse, men deler selv vandene

PORTRÆT: En social indignation formet i barndomsgaderne på Nørrebro er katalysatoren for Sikandar Siddiques politiske gejst. Han er ikke bange for sparke hårdt til de sager, han tror på. Altinget tegner et portræt af den tidligere socialdemokrat, som nu er Frie Grønnes leder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Det er en kompromisløs og indigneret værdikriger med et drive udover det sædvanlige, som skal stå i front for Danmarks nye grønne parti.

33-årige Sikandar Siddique har på kort tid markeret sig som en omdiskuteret profil på Christiansborg. Med sine kategoriske udmeldinger rusker han ikke sjældent op i debatten og sætter sindene i kog hos sine politiske modstandere.

Siden han i marts forlod Alternativet i kølvandet på valget af Josephine Fock som politisk leder, har Siddique mejslet sit navn fast ved at slå hårdt til lyd for særligt antiracistiske budskaber.

Siddique var på alles læber, da han til Folketingets afslutningsdebat indtog talerstolen med sine  budskaber om racisme. Han fortalte, hvordan han som barn blev kaldt ”abekat” af politiet, og han hyldede Black Lives Matter-bevægelsen med et minuts stilhed for George Floyd, som døde i forbindelse med en voldsom anholdelse i Minneapolis i delstaten Minnesota.

”Det var jo lidt et dogme, at man ikke taler med medier. Og der var rigtig mange, der så skævt til politik. Men det var han ligeglad med, fordi han troede på, at det var her kampene skulle tages.”

Rune Kieran
Barnsdomsven til Sikandar Siddique

"Det er dybt skammeligt, at man vil bruge tiden på talerstolen på den måde," sagde en ophidset Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige efter optrinnet.

Faderen aktiv for pakistansk parti
Den nyslåede partileder er opvokset et stenkast fra Blågårds Plads, og allerede i teenageårene var Siddique optaget af de ”uretfærdigheder”, han så omkring sig, husker barndomsvennen Rune Kieran.  

"Mange i kvarteret rodede med en følelse af ’os og dem'. De var frustrerede over, hvordan der blev talt om danskere med anden etnisk baggrund i medierne og over at blive visiteret af politiet uden grund,” siger han og udpeger forskellen mellem Siddique og resten af vennerne i omgangskredsen:

Mens flere fik mistro til samfundet og blev opgivende eller tyede til gadeuro og stenkast mod ordensmagten, blev Siddique opslugt af politik.

”Vi elskede at diskutere, hvad der skete i samfundet. Der fandt vi hinanden. Han har altid haft en stærk retfærdighedssans, som virkelig motiverer ham,” siger Rune Kieran. 

At Siddiques frustrationer førte ham ind i politik frem for stenkast, har hans far måske en del af æren for. I hvert fald var faderen Siddique Malik på et tidspunkt organisator for det pakistanske parti Muslim League i Skandinavien, og Malik har på et tidspunkt fortalt, at han har lært sin søn om politik, siden han var syv år gammel.

Læs også

Startede som socialdemokrat
Siddique meldte sig som teenager ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), og selvom mange i omgangskredsen var skeptiske over for politisk engagement, blev han stålfast på at komme ind, hvor beslutningerne bliver truffet.

”Det var jo lidt et dogme, at man ikke taler med medier. Og der var rigtig mange, der så skævt til politik. Men det var han ligeglad med, fordi han troede på, at det var her kampene skulle tages,” fortæller barndomsvennen.

Allerede som 19-årig besluttede Sikandar Siddique derfor at stille op som kandidat til Københavns Borgerrepræsentation ved valget i 2005.

Nyheden blev modtaget med en vis mistro blandt de jævnaldrende venner i kvarteret. Københavns Rådhus havde de fleste kun besøgt en enkelt gang på en skoleudflugt. Og politikerne så de kun, når de kom med politiopbud for at holde taler eller få taget billeder. Det var en verden, som virkede meget fjern, fortæller Rune Kieran.

”På det tidspunkt virkede hele det politiske system meget uoverskueligt. Og det virkede helt usandsynligt, at Sikandar, som var fra de samme gader som os, skulle lykkes med at komme ind,” siger han.

Alligevel støttede vennerne op. Bagagerummet i Rune Kierans Toyota Corolla fra 1988 blev fyldt op med valgplakater, inden de kørte rundt i byen for at klatre i lygtepæle.

Sikandar Siddique gjorde vennernes tvivl til skamme og blev valgt ind. 

Beskyldninger hænger ved
Op til valgdagen trak Sikandar Siddique ufrivilligt opmærksomhed ved at blive beskyldt for at have tilknytning til den islamiske organisation Hizb Ut-Tahrir.

Årsagen til beskyldningen var, at Sikandar Siddique havde deltaget i et møde arrangeret af Hizb Ut-Tahrir. Siden afviste han gentagne gange enhver tilknytning til den kontroversielle organisation, men sagen hang alligevel ved. Det endte med, at partifællen Finn Rudaisky forlod den socialdemokratiske gruppe i protest og i stedet meldte sig under Dansk Folkepartis faner.

Han kunne ikke længere stå inde for Sikandar Siddique, fordi der var rejst tvivl om hans tilknytning til det yderligtgående muslimske miljø, forklarede han.

Sikandar Siddique ville ikke finde sig i at blive sat i bås, og sagen var ifølge barndomsvennen med til at puste til hans ild. 

Ved pressemødet om det nye parti mandag kaldte Siddique Hizb Ut-Tahrir for "en ekstrem organisation, som jeg på ingen måder kan støtte". 

Protest mod ”højredrejning”
Sikandar Siddique sad i Borgerrepræsentationen en enkelt periode frem til 2009, og senere forlod han S i protest mod den ”højredrejede” kurs, han mente partiet var slået ind på.

Det var også frustration over ”højrebølgen”, som ifølge Siddique skyllede ind over det politiske landskab, der i 2019 fik ham til at stille op til Folketinget for Alternativet.

Daværende leder af Alternativet Uffe Elbæk havde allerede nogle år tidligere fået øje på Siddique som en ny stemme i integrationsdebatten.  

Sammen med Rune Kieran startede Siddique nemlig i 2014 foreningen Gadefortællinger, som arbejdede for at styrke den sociale mobilitet i udsatte boligområder.

Uffe Elbæk begyndte at søge råd hos Siddique, når han blev i tvivl om, hvorvidt han skulle sige indvandrer, nydansker, brun eller noget helt fjerde - eller havde brug for insiderviden fra den verden. Og siden indtog Siddique positionen som Alternativets "rising star". 

Det fortæller journalist Morten Reimar, der er forfatter til bogen ”Uffe mod magten” og har indgående kendskab til Alternativets tidligere inderkreds. Han beskriver Siddique som Uffe Elbæks protegé, som var tiltænkt en hovedrolle i Alternativet. Og Morten Reimar har ved en enkelt lejlighed selv hørt Siddique bedyre, at han er "Uffes soldat". 

Lille vælgergruppe
Sikandar Siddiques bastante og kompromisløse facon appellerer til et meget smalt segment, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Der er et vælgersegment til den dagsorden, men det er begrænset og dækkes i forvejen af Radikale og Enhedslisten. Siddique kan selvfølgelig håbe at få stemmer fra den muslimske vælgergruppe, men erfaringsmæssigt har det vist sig meget svært at samle den," siger han.

Dagen før valgdagen i 2019, da Siddique stillede op for Alternativet, var han da også selv meget klar i mælet om, hvilke vælgere han gik efter:

"Jeg fokuserer særligt på de etniske minoriteter, på minoritetskvinderne og på de danske muslimer. Stemmeprocenten er lav blandt disse grupper, og jeg forsøger at involvere dem i den demokratiske proces. Hvis det også hjælper os med at fastholde vores mandat, så gør det selvfølgelig heller ikke noget," sagde Siddique til TV 2 Lorry.

Danmarks udgave af Malcolm X
Konservatives Naser Khader joker på Twitter med, at Nørrebro nu får sit eget parti. Og Erik Holstein vurderer, at der skal et ”mindre mirakel” til, hvis Frie Grønne skal klare spærregrænsen ved næste folketingsvalg på grund af det snævre vælgersegment.

Men partiets nestor, Uffe Elbæk, har stor tillid til sin protegé og partileder, som han spår en afgørende rolle i dansk politik, hvis partiet kommer i Folketinget.

”I mine øjne kan han ende som en meget, meget afgørende politiker. Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," siger han om Siddique i et stort interview med Mandag Morgen.

Heller ikke barndomsvennen Rune Kieran er i tvivl om, at Sikandar Siddique er den rigtige til at løfte opgaven.

”Da han sagde, han ville stille op til Borgerrepræsentationen, sagde vi, at det var umuligt. Men Sikandar får sgu nogle gange det umulige til at ske. Han er fuldstændig dedikeret til at få det her banket op og få sat nogle politiske forandringer på danmarkskortet.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

0:000:00