Skarp kritik af vindmølle-VVM

TESTCENTER: Vindmølle-redegørelse er ikke god nok til anlægslov, mener DN. For lidt viden strider mod EU-lov, mener de. Friluftsrådet er enig.
DN mener ikke, at vidensniveauet er godt nok i VVM-redegørelse for vindmølletestcenter, til at den kan blive brugt som baggrund til anlægslov.
DN mener ikke, at vidensniveauet er godt nok i VVM-redegørelse for vindmølletestcenter, til at den kan blive brugt som baggrund til anlægslov.Foto: colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Vindmølletestcenteret ved Thy får drøje hug fra Danmarks Naturfredningsforening (DN). De mener ikke, at VVM-redegørelsen indeholder nok viden til, at Folketinget senere kan bruge den i en anlægslov.

"Den er helt utilstrækkelig som grundlag for Folketinget at træffe en afgørelse på. Den er så ukonkret og uspecifik omkring naturkonsekvenser og erstatningsnatur, at det ikke er noget reelt grundlag," siger Nora Skjernaa Hansen, naturpolitisk medarbejder i DN.

Torsdag i sidste uge fremlagde By- og Landskabsstyrelsen VVM-redegørelsen for vindmølletestcenteret i Thy. Redegørelsen er nu i høring og skal indgå som baggrunden for anlægsloven, som Folketinget senere skal vedtage. Men den manglende viden på specifikke områder strider mod gældende EU-lov, mener DN.

"Det er slået fast og uddybet i domme fra EU-domstolen, at det ikke er nok at henvise til senere undersøgelser. Der skal forelægge den nødvendige viden, når Folketinget skal vedtage en anlægslov. Der kan selvfølgelig stadig komme mere information frem, men vi vurderer ikke, at det kan nå at blive fyldestgørende nok," siger Nora Skjernaa Hansen, som intet har imod et testcenter, idet det er en grøn industri.

Konkret påpeger hun, at der ikke er beskrevet, hvordan man har tiltænkt at rejse erstatningsskov for de 1.500 hektar, man vil fælde.

Friluftsrådet: De får det til at passe ind
DN's kritik får opbakning fra Friluftsrådet, hvor formand i Nordvest-kredsen Jacob Funder mener, at det muligvis er gået lidt for stærkt med at lave redegørelsen. Han mener, de nationale naturinteresser bør vægtes mod de landspolitiske energiinteresser.

"Det er noget, der strider fundamentalt. Men hvad trumfer hvad? Det fik jeg ikke svar på fra miljøministeren (til borgermødet i lørdags i Østerild, red.), men man kan jo nok forudsige hans svar. Men jeg synes, det er sådan, det skal stilles op," siger Jacob Funder.

Han påpeger blandt andet, at det er omkring trækfugle og ynglefugle, hvor vurderingerne ikke er belyst tilstrækkeligt. Heriblandt den sjældne fugleart tranen, som yngler i området. Desuden mener han heller ikke, at kronvildtets muligheder for at være i området er afdækket tilstrækkeligt.

"Der er nogle objektive ting, som man rejser spørgsmålstegn omkring. Når det er behandlet, virker det som om, det hele passer ind, og så synes der ikke at være de store natur- eller friluftsmæssige problemer i at placere testcenteret der," siger Jacob Funder.

EL: Det er gået stærkt
DN har skrevet til Folketingets miljø- og erhvervsordførere for at gøre dem opmærksomme på sagen og dens konsekvenser. Ingen af de miljøordførere, Altinget har været i kontakt med, har noget imod et vindmølletestcenter - tværtimod. Men flere imødekommer, at det kan være gået stærkt.

"Der er grund til at være bekymret, fordi man har gennemført denne VVM-redegørelse ekstremt hurtigt, i forhold til hvad det plejer at tage. Det er derfor ikke overraskende, at grundlaget for at lave en undersøgelse på nogle områder bliver meget tyndt," siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

Han vil nu have miljøminister Troels Lund Poulsen (V) til at svare på, om han mener, VVM-redegørelsen lever op til de gældende EU-krav på området.

Venter på høringssvar
Også hos Socialdemokraterne mener Flemming Møller Mortensen, der er ordfører i sagen om testcenteret, at det er gået stærkt.

"Vi har dog ikke haft grund til at synes, at det er gået for hurtigt indtil nu. Men det er dér, vi har styrken omkring en høringsperiode. Vi hylder meget, at alle interessenter får klargjort deres holdninger. Med baggrund i det vil vi så senere melde vores holdning ud;" siger Flemming Møller Mortensen.

Hos de Konservative kommer DN's reaktion ikke som en overraskelse.

"I forhold til det projekt vil de formentligt gøre alt for at obstruere det. Det er meget tydeligt. Nu er vi en høringsfase. Ideen med den er, at de forholder sig til den redegørelse, og så skriver, hvad de eventuelt mangler. Så kigger vi på det efterfølgende," siger miljøordfører Per Ørum Jørgensen.

0:000:00