Skovejere og DN vil kortlægge naturværdier i privat skov

NATUR: I et nyt fællesudspil foreslår skovejerne og Danmarks Naturfredningsforening at granske naturværdierne i de private skove. Venstre er positiv, mens LA tøver en smule.

Ti millioner kroner. Det er beløbet, som regeringen ifølge et nyt udspil fra skovejerne og DN bør afsætte til at kortlægge skovenes naturværdier. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Ti millioner kroner. Det er beløbet, som regeringen ifølge et nyt udspil fra skovejerne og DN bør afsætte til at kortlægge skovenes naturværdier. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Vi støtter ikke en aftale, som tvinger private skovejere til at få registreret naturværdierne.

Carsten Bach (LA), miljøordfører

Der er brug for mere viden om naturen og dyrelivet i de skove, som er på private hænder.

Så langt er Dansk Skovforening og Danmarks Naturfredningsforening blevet enige i et nyt fællesudspil, der præsenteres fredag.

Her beder skovejerne og Danmarks Naturfredningsforening regeringen om at afsætte ti millioner kroner til at kaste lys over skovenes naturværdier.

Dokumentation

Fem nedslag i fællesudspillet fra Dansk Skovforening og Danmarks Naturfredningsforening:

  • At regeringen påbegynder at kortlægge og dokumentere de betydelige naturværdier, der frivilligt er opbygget og bevaret i private skove.

  • Registreringen skal dokumentere de naturmæssigt særligt værdifulde skove blandt private skove med henblik på at indgå frivillige aftaler med ejerne om forvaltningen. Registreringen skal også gøre det lettere for private skovejere at opfylde det stigende krav til dokumentation for, at særligt værdifulde skove ikke påvirkes negativt i den almindelige skovdrift.

  • Registreringen kan anvendes som grundlag for, at skovejeren kan indgå frivillige aftaler om beskyttelse og videreudvikling af naturværdierne på arealerne mod betaling.

  • Kortlægningen skal medføre en øget politiske prioritering af midler til urørt skov og andre biodiversitetsindsatser i de private skove.

  • En kortlægning vil ifølge organisationerne koste i omegnen af ti millioner kroner.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00