Skovudvalg: Øget adgang skal være frivillig

SKOV: Skovpolitisk Udvalg har nu fremlagt sine anbefalinger for miljøministeren. Friluftsrådet tvivler på, at rapporten lever op til kommissoriet, og flere i udvalget mener, at arbejdet har været for overfladisk.
Foto: colourbox
Anne Burlund

Skovpolitisk Udvalg vurderer, at der fortsat er et uudnyttet potentiale for - på frivillig basis - at acceptere en række udvidelser af adgangsretten.

Skovpolitisk Udvalg
Fra rapporten
Et enigt Skovpolitisk Udvalg har efter et års heftige diskussioner og interne stridigheder nu præsenteret sine anbefalinger for Folketingets miljøudvalg og miljøminister Karen Ellemann (V).

Skovudvalget har blandt andet undersøgt, hvordan der kan skabes bedre friluftsliv og naturoplevelser i både offentlige og private danske skove. I rapporten, der først offentliggøres i næste uge, men som Altinget har fået adgang til, skriver udvalget følgende:

"Lovgivningen bør forsat sikre, at skovene, uanset ejerforhold, giver muligheder for friluftsliv og naturoplevelser. Skovpolitisk Udvalg konstaterer, at der er områder i landet, hvor forekomsten af skov og/eller adgangsregler begrænser befolkningens muligheder for nogle former for friluftsaktiviteter."

Udvalget anbefaler derfor, at der udarbejdes en analyse af behov og muligheder for at udøve friluftsliv, der skal bruges som grundlag for at udpege steder i landet, hvor der er behov for at rejse skov.

Dokumentation
Det anbefaler Skovudvalget ift. friluftsliv og naturoplevelser:
  • Der udarbejdes en analyse af behov og muligheder for at udøve friluftsliv.

  • Staten og kommunerne kan indgå aftaler med private skovejere om betaling for friluftsmæssige velfærdsydelser, hvor der geografisk er konstateret behov for bedre friluftsmuligheder.

  • Tættere lokal dialog mellem organiserede og uorganiserede friluftsudøvere og de private skovejere.

  • Udvikle og fastholde den tilskudsordning omkring friluftsliv, der blev gennemført som del af Grøn Vækst aftalen fra 2010.

  • Iværksætte en 5-årig forsøgsordning med et fælles offentligt rejsehold, der skal løse konkrete lokale udfordringer for friluftslivet.

  • Etablere en internetbaseret tjeneste, så skovgæster nemt kan finde oplysninger om konkrete skoves ejerforhold, telefonnumre til kontaktpersoner og anden relevant information.

  • Adgangs- og opholdsmuligheder udvikles ud fra erfaringerne fra rejseholdet, så de er tidssvarende og forholder sig til nutidens trends

  • Der fastsættes regler, der sikrer offentlighedens adgang, når offentlige skove sælges.

  • Skovrådet ser nærmere på skovloven og dens praksis for etablering af shelters samt små og primitive overnatningshytter til friluftsliv og jagt.

 Kilde: Skovpolitisk Udvalgs rapport


0:000:00