Stor folkelig modstand mod ekspropriationer

PLANLÆGNING: Der er stor modstand i befolkningen mod ekspropriationer til private formål som golfbaner og storcentre, viser en meningsmåling, som Cepos har fået foretaget.
Anders Jerking
Befolkningen kan til en vis grad acceptere ekspropriationer til offentlige formål som veje og hospitaler, mens der er markant modstand mod ekspropriationer til private formål som golfbaner, private virksomheder og storcentre.

Det viser en meningsmåling, som Catinet har foretaget for Cepos blandt 1.071 danskere.

14 procent af de adspurgte svarer, at de "slet ikke" kan acceptere, at der bliver eksproprieret til offentlig infrastruktur, som veje, lufthavne og hospitaler. Gælder det ekspropriation til private formål, er modstanden markant større. 47 procent af de adspurgte vil "slet ikke" acceptere ekspropriationer til golfbaner, sportsanlæg og lignende, mens 46 procent "slet ikke" vil acceptere ekspropriationer til virksomheder og storcentre.

Cepos vil have strammere regler 
Undersøgelsen er lavet, fordi Folketinget i øjeblikket behandler et lovforslag, der vil gøre det sværere for kommunerne at ekspropriere. Men den nye lov giver stadigvæk mulighed for at ekspropriere til fordel for eksempel en skydebane - som det er sket i Nordjylland. Cepos mener, at loven bør trækkes tilbage til fordel for et mere vidtrækkende forslag, der helt forbyder ekspropriationer til private formål.

Dokumentation

Resultater:

Spørgsmål: "Lovgivningen om ekspropriation tillader i dag, at offentlige myndigheder såsom kommuner kan tvinge en person til at sælge eksempelvis hus og jord. I hvilket omfang synes du, at kommunen skal have mulighed for at ekspropriere til følgende formål:"

A. Offentlig infrastruktur, såsom veje, lufthavne og hospitaler:
I stort omfang: 18% 
I et vist omfang: 29%
I et meget begrænset omfang: 29%
Slet ikke: 14%
Ved ikke: 10%

B. Foreningers anlæg af golfbaner, sportsanlæg ol.:
I stort omfang: 3% 
I et vist omfang: 13%
I et meget begrænset omfang: 28%
Slet ikke: 47%
Ved ikke: 9% 

C. Private virksomheders produktionsanlæg, storcentre ol.
I stort omfang: 3% 
I et vist omfang: 12%
I et meget begrænset omfang: 28%
Slet ikke: 46%
Ved ikke: 11%


0:000:00