Tilladelse til at lede spildevand ud i Øresund skal nu undersøges af uvildige eksperter

HAVMILJØ: Eksterne parter skal nu undersøge, om der skete fejl, da Københavns Kommune godkendte, at der over fem dage må hældes urenset spildevand ud i Øresund. Det har et enigt teknik- og miljøudvalg besluttet mandag aften.

Det har rejst massiv kritik, at Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor, har fået tilladelse til at lade 290.000 kubikmeter urenset spildevand løbe ud i Øresund. Det skulle ske over fem dage her i maj måned, så man sideløbende kunne teste spildevandsledningen ved Nordhavn for, om den kan holde til et nyt byggeri, der skal placeres direkte over ledningen.

Men nu har et enigt teknik- og miljøudvalg i Københavns Borgerrepræsentation besluttet at få en gruppe eksterne eksperter til at undersøge, om der skete fejl, da kommunen gav tilladelsen til at udlede spildevandet fire kilometer fra kysten.

Det oplyser teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) efter et udvalgsmøde mandag aften, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Konklusion i august
Ekspertgruppen skal undersøge, om der er alternativer, og om der er sket fejl i sagsbehandlingen, fortalte borgmesteren. Det er forvaltningen, der skal komme med bud på, hvem der skal sidde i gruppen, og hvordan kommissoriet skal formuleres.

Udledningen skulle oprindeligt være sket i denne uge, men efter pres fra politikere og miljøorganisationer har Hofor valgt at udskyde det til oktober. Den kommende ekspertgruppe skal melde sine konklusioner til august.

Tidligere på dagen mandag konkluderede Ninna Hedeagers egen forvaltning i en redegørelse, at tilladelsen er givet på korrekt grundlag, at udledningen ikke vil skade havmiljøet, og at tilladelsen derfor heller ikke kan trækkes tilbage. Men nu vil politikerne altså have en second opinion.

Borgmester: Målet er helt at undgå udledningen
Ninna Hedeager Olsen mener, at hun som borgmester på området skulle have været informeret om beslutningen langt tidligere.

Hun hæfter også sig ved, at flere eksperter i dag har forklaret, at spildevandsudledninger er mindre skadelige om vinteren. Det siger eksempelvis en professor i havbiologi til Altinget i artiklen her:

Borgmesteren vil dog stadig gerne bruge ventetiden på at undersøge, om udledningen helt kan undgås.

"Det er stadig mit mål," siger Ninna Hedeager Olsen til Ritzau ifølge Berlingske.

Forrige artikel Trods massiv kritik: Tilladelsen til at hælde spildevand i Øresund kan ikke trækkes tilbage Trods massiv kritik: Tilladelsen til at hælde spildevand i Øresund kan ikke trækkes tilbage Næste artikel Wermelin afviser beskyldning om løftebrud: ”Jeg står præcis samme sted, som jeg hele tiden har gjort” Wermelin afviser beskyldning om løftebrud: ”Jeg står præcis samme sted, som jeg hele tiden har gjort”
Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

ANBEFALINGER: Få måneder før regeringen skal forhandle en stort anlagt naturpakke, kommer en række af landets førende forskere med anbefalinger til, hvordan naturkrisen i Danmark bliver stoppet. ”Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” lyder det fra forsker bag rapporten.