Trods massiv kritik: Tilladelsen til at hælde spildevand i Øresund kan ikke trækkes tilbage

SPILDEVAND: Ifølge embedsmænd i Københavns Kommune kan man ikke tilbagetrække tilladelse til at udlede urenset spildevand til Øresund. Borgmester vil lede videre efter løsninger. Men bekymringerne er ude af proportioner, mener professor.

Det er ikke muligt at tilbagetrække tilladelse til at udlede spildevand i Øresund, viser redegørelse fra Københavns Kommune.
Det er ikke muligt at tilbagetrække tilladelse til at udlede spildevand i Øresund, viser redegørelse fra Københavns Kommune.Foto: Nikolai Linares Ritzau/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er ikke tungtvejende grunde til at tilbagetrække tilladelsen til at udlede urenset spildevand til Øresund.

Det vurderer embedsmænd i Københavns Kommune i en redegørelse om sagen.

Der kræver nemlig, at der enten er fejl i grundlaget for tilladelsen, eller at nye oplysninger af væsentlig betydning har vist sig.

”Dette vurderer forvaltningen ikke er tilfældet i den pågældende sag,” lyder det i notatet.

Miljømæssigt er det ikke noget kæmpestort problem.

Stiig Markager
Professor, Aarhus Universitet

Sagen om udledning af urenset spildevand til Øresund har de seneste dage udviklet sig til et sandt stormvejr. Udledningen af de i alt 290.000 kubikmeter spildevand fire kilometer ude i Øresund skulle være gået i gang mandag, men er efter massiv kritik nu udskudt til oktober. En stribe partier på både Christiansborg og i Københavns borgerrepræsentation kræver dog, at udledningen droppes helt.

Trods meldingen fra sine egne embedsmænd mener teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) ikke, at sagen stopper her.

”Forvaltningen er nu kommet med sin redegørelse om forløbet. Men vi skal have hver en sten vendt i denne sag. Derfor vil jeg have iværksat yderligere undersøgelser. Vi skal være helt sikre på, at der ikke er juridiske og tekniske muligheder for at undgå den store udledning af spildevand til Øresund. Det er jeg sikker på, at flertallet i Teknik- og Miljøudvalget vil bakke op om,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Overvejer ændret byggeri
Borgmesteren håber, at Christiansborg vil træde til og vedtage nye regler, hvis kommunen ikke kan stoppe udledningen. Og hun melder sig i sidste ende klar til at genoverveje det byggeri i Nordhavn, som er årsag til, at det er nødvendigt at udlede spildevandet.

”Udledningen af de store mængder spildevand til Øresund skyldes byudviklingen i Nordhavn. Derfor mener jeg, at vi i sidste instans kan blive nødt til at se på, om byggeriet i Nordhavn kræver justeringer, så det ikke skaber samme problemer for spildevandsledningen,” lyder det fra Ninna Hedeager Olsen.

Når der ikke er tungtvejende grunde til at tilbagekalde tilladelsen, er det, fordi Københavns Kommune fortsat vurderer, at der ikke er de store miljømæssige eller sundhedsmæssige risici ved at give tilladelsen. Det fremgår således af redegørelsen, at både udledningen af næringsstoffer og miljøfremmede stoffer vil være så begrænset, at der ikke vil ske nogen synderlig skade på dyrelivet. Og forventningen er også, at det ikke vil påvirke badevandet. Hverken i Danmark eller i Sverige.

Professor: Ude af proportioner
Spørger man en af landets førende forskere på området, professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager, mener han også, at der er grund til at nedtone konsekvenserne for Øresund.

”Bekymringerne er noget ude af proportioner. For miljømæssigt er det ikke noget kæmpestort problem. For det er jo kun en engangshændelse,” siger Stiig Markager.

Men han undrer sig over, hvorfor man har lagt op til at øge risikoen for natur og sundhed ved at udlede spildevandet kort før iltsvind- og badesæson. Han erklærer sig således helt uforstående over for, at Københavns Kommune har givet en tilladelse til en udledning nu, når man lige så godt kan gøre det om vinteren. 

”Det er maksimalt dårlig timing. Det er dårlig planlægning fra bygherren, at man ikke har tænkt ind, hvornår det er bedst at gøre det her,” siger Stiig Markager.

Derfor mener han også, at det er helt på sin plads, at Horfor nu har udskudt udledningen af spildevandet til efteråret.

”Man bør vente med at udlede til december. Her er de miljømæssige effekter meget små,” siger han.

Redegørelsen skal drøftes mandag eftermiddag i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

Stiig Markager

Professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i akvatisk økologi (Aarhus Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024