Debat

Ulidelig miljødebat

Koncentrat af lederen "MÅ VI SÅ LIGE VÆRE HER!" i Landbrugsavisen (fra Dansk Landbrug) uge 10.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Lad os sige det lige ud: Den evindelige diskussion om landbrugets miljøforhold er ikke til at holde ud. Senest har TV-avisen igen hevet de gamle billeder af gylletanke frem af arkivet for at illustrere, at det vælter ind med ansøgninger om udvidet produktion. Og denne gang med den dramatiske effekt, at et helt amt, Nordjylland, som det første nogensinde har vedtaget et midlertidigt - måske ulovligt - stop for enhver udvidelse. Hvordan er det kommet så vidt ? Det er jo ikke rigtigt, når der tales om en voldsom stigning i antallet af dyr og i miljøbelastningen. (...)

Vi kan lige så godt erkende det: Landbruget har været elendigt til at sætte dagsordenen. Landbrugets topfolk har kæmpet en heroisk kamp fra hus til hus for at begrænse reguleringerne. (...)

Det er ganske enkelt nødvendigt med et stilskifte. Den nye regering har spillet ud med et forslag om et samlet sæt regler for miljøgodkendelser. Reglerne bliver utvivlsomt skrappere end i dag, men den pris kan være værd at betale for mindre usikkerhed. Landbruget mener jo selv, produk- tionen kan både bevares og udvides med mindre miljøbelastning. Landbruget mener jo selv, de sårbare områder skal beskyttes. Erhvervet ved, med Peter Gæmelkes ord, at man skal gøre sig fortjent til at være her. Så lad os dog sige det - og lad os dog få en god, skrap - og varig - aftale, der sikrer både landbrug og miljø - og forhåbentlig kan stoppe den alt-ødelæggende diskussion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Gæmelke

Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

0:000:00