Vækstteam: Danskerne skal indgå i store grønne eksperimenter

GRØN VÆKST: Regeringens grønne vækstteam vil have danskernes forbrugsdata sat fri og sat i spil i grønne testzoner på størrelse med Aarhus. Ministeren lover hurtig handling.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det nytter ikke noget at lave test i små landsbyer. Det skal op i stor skala, hvis det virkelig skal vises frem og give mulighed for at få små startups med.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Der er nogle barrierer – for eksempel omkring datasikkerhed – som forhindrer os i at bruge forbrugernes oplysninger mere aktivt, end vi gør i dag. Derfor har vi brug for større demonstrationsprojekter og frizoner.

Tine Roed
Direktør, Dansk Industri

Den globale efterspørgsel buldrer derudad, men den grønne eksport fra Danmark er faldende, og det halter med digitalisering og grønne startups.

Fakta
Vækstteamets 10 anbefalinger fordeler sig på fire overordnede områder:
  1. Forbedret adgang til forbrugsdata for el, vand og varme, så virksomhederne får bedre mulighed for at udvikle nye produkter og serviceløsninger, der kan give forbrugerne et billigere og mere bæredygtigt ressourceforbrug.
  2. Bedre muligheder for test og demonstration, så virksomhederne kan teste implementeringen af nye grønne løsninger i større skala, end tilfældet er i dag.
  3. Bedre rammer for startups inden for energi- og miljøteknologi, så de bedre kan udvikle sig – bl.a. ved at styrke mulighederne for samarbejde med forsyningsselskaberne og etablerede virksomheder.
  4. Øget eksport, blandt andet via tættere samarbejde med udenlandske myndigheder, så kompleks energi- og miljøregulering i andre lande ikke er en barriere for eksporten af danske løsninger.

Kilde: Erhvervsministeriet

Det er bagtæppet for regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi, der torsdag morgen overleverede sine anbefalinger til regeringen ved en lille ceremoni i Erhvervsministeriet.

I alt er der 10 anbefalinger til regeringen, hvor det store fokus er på digitalisering og oprettelse af frie testzoner for grønne eksperimenter i stor skala.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00