Debat

Venstre: EU skal give sikkerhed for virksomheder, så vi kan skabe reelt marked for genanvendt affald

DEBAT: Det er alt for let at smide materialer og naturressourcer væk. EU kan være med til at give investeringssikkerhed for virksomheder, så vi kan skabe et reelt marked for affald, skriver Linea Søgaard-Lidell.

Ubrugt tøj bliver brændt af i stedet for at det bliver brugt eller genanvendt. Det er totalt uholdbart, skriver Linea Søgaard-Lidell (V).
Ubrugt tøj bliver brændt af i stedet for at det bliver brugt eller genanvendt. Det er totalt uholdbart, skriver Linea Søgaard-Lidell (V).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har vidst det længe: Vores træk på klodens naturlige ressourcer er alt for højt. Vi forurener alt for meget, og vores CO2-udledning er alt for høj.  

Det er lige til at blive nedtrykt af. Men det er der nu ingen grund til, for vi står også over for nogle kæmpestore muligheder. Lige nu er der nemlig politisk vilje til at gøre noget ved problemet. Gøre rigtig meget endda. Den mulighed skal vi selvfølgelig udnytte.

Det er alt for let at smide materialer og naturressourcer væk. Faktisk er det tit billigere for producenter at købe nye materialer i forhold til at købe genanvendte materialer.

Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlem, Europaparlamentet

I Europa-Parlamentet stemmer vi i denne uge om vores holdning til, hvordan vi i EU bedst kan omstille vores økonomi og produktion til at blive mere holdbar og bæredygtig.

Vi skal skabe en cirkulær økonomi, hvor vi ikke bare brænder gode materialer af, men hvor vi bruger dem igen og igen – helt indtil de ikke udgør en værdi mere. En økonomi, hvor vi får det meste ud af vores ressourcer. Det er der masser af muligheder i, også for nye typer af virksomheder og forretningsmodeller.

Vi skal skabe et reelt marked for genanvendte ressourcer
I dag oplever vi desværre, at det er alt for let at smide materialer og naturressourcer væk. Faktisk er det tit billigere for producenter at købe nye materialer i forhold til at købe genanvendte materialer. Og meget af det, som vi smider væk som affald, det er reelt set ikke affald.

Bare i Danmark brænder vi hvert år op mod 700 tons ubrugt tøj – i stedet for at det bliver brugt eller genanvendt. Det er totalt uholdbart, når man tænker på, hvor meget vand og energi vi har brugt på at fremstille det – foruden den bomuld eller lignende, som også er brugt. 

For mig at se er det helt nødvendigt, at vi skaber et reelt marked for affald. Eller rettere sagt et marked for genanvendte ressourcer. Det kan vi heldigvis skubbe på for fra politisk hold ved at skabe nogle fornuftige rammer for det. 

For eksempel bør vi blive enige om, hvordan vi definerer affald. Så det bliver tydeligere, hvad der bliver kasseret – og så vi får bedre muligheder for at udnytte den del af affaldet, som egentlig ikke er affald. Hvis vi bliver bedre til at sortere vores affald ensartet, får vi meget bedre forudsætninger for, at vi kan skabe et reelt marked for affald. 

Vi skal skabe rammerne - forbrugerne og markedet klarer resten
Et andet eksempel er, at vi i fællesskab i EU kan skabe en så stor efterspørgsel på genanvendte materialer, at det begynder at give mening for vores virksomheder at investere i. Mange virksomheder er allerede klar til at fremstille gode og sikre genanvendte materialer, men de har brug for en investeringssikkerhed.

Den kan vi være med til at give i EU, hvis vi sætter nogle konkrete mål for hvor meget genanvendt materiale, producenter skal bruge. Vi skal også gøre det tydeligt i kommende mærkninger på vores produkter, om de indeholder genanvendte materialer. 

Vi politikere skal skabe rammerne, og jeg har stor tiltro til, at vi kan gøre det. Så er jeg helt tryg ved, at forbrugerne og markedet klarer resten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

0:000:00