Venstre vil afskaffe NOx-afgiften

FINANSLOV: Høje energiafgifter koster konkurrencevne og danske arbejdspladser, mener Venstre, der til årets finanslovforhandlinger foreslår NOx-afgiften helt afskaffet. Hverken De Radikale eller DF er helt overbeviste.

Venstre vil gerne afskaffe NOx-afgiften i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.
Venstre vil gerne afskaffe NOx-afgiften i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.Foto: Frederik Marker Hansen/Altinget.dk
Morten Øyen

Vores holdning er, at NOx-afgiften ikke indgår i finanslovforhandlingerne som en klar prioritet.

Nadeem Farooq (R)
Skatteordfører
Fakta
NOx-afgiften:
NOx-afgiften er en afgift på sundhedsskadelige kvælstofilter. I finansloven for 2012 besluttede regeringen og Enhedslisten at femdoble afgiften fra fem til 25 kroner pr./kg. 

Der var tale om en vækstdræber, da regeringen og Enhedslisten femdoblede NOx-afgiften, men det er ikke nok bare at rulle forhøjelsen tilbage. NOx-afgiften skal helt væk, hedder det i Venstres forslag til finansloven for 2015, som partiet præsenterede mandag.

”Det skubber arbejdspladser og eksportindtægter til udlandet, når danske energitunge virksomheder rammes af den høje danske NOx-afgift,” hedder det i Venstres forslag.

Ifølge partiet bidrager afgiften på luftforurenende kulstofilte ikke nævneværdigt til miljøforbedringer, men er i stedet mest til at for at skabe finansiering til offentlige udgifter. Venstre vil gerne fremover have nulvækst i det offentlige og har med deres finanslovforslag fundet 12 milliarder kroner til finansiering af deres forslag – blandt andet ved besparelser inden for forskning, udviklingsbistand og DSB – så der er ifølge partiet nok penge til at finansiere en afskaffelse af NOx-afgiften.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00