WWF: Kommunerne skal ikke vente på en ny naturlov, de skal komme i gang med en helhedsplan for Danmarks arealer

Kommunerne bør lave en "masterplan" for fremtidens landskaber, i stedet for at vente på en statslig prioritering for arealanvendelsen i Danmark. Det mener WWF, som har en metode til, hvordan det kan se ud.

Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg til KL's klima og miljø topmøde fredag.
Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg til KL's klima og miljø topmøde fredag.Foto: Benjamin Dalby/KL
Julie Schønning

Der er kun otte år, til at Danmark skal være i mål med EU’s biodiversitetsstrategi om 30 procent beskyttet natur, hvoraf 10 procent skal være strengt beskyttet. Derfor er der ikke tid til at vente på statslig prioritering af arealanvendelse eller på en ny natur- og biodiversitetslov.

Sådan lød budskabet fra Bo Øksnebjerg, biolog og generalsekretær i Verdensnaturfonden (WWF), på KL’s miljø og klima topmøde fredag. Han har ikke store forventninger til, at der kommer noget fra staten lige foreløbig.

”Vi skal have en natur- og biodiversitetslov, og det er ikke længe siden, jeg havde et møde med ministeren, hvor han sagde, at ’det skulle forberedes meeeget grundigt’, så natur- og biodiversitetsloven kommer formentlig først om et par år. Og så har vi allerede brugt en fjerdedel af tiden,” sagde Bo Øksnebjerg i et oplæg om, hvordan kommunerne kan sikre, at naturen ikke bliver glemt i interessenters kamp om Danmarks areal. 

Kommunerne skal have en vision for, hvad vi vil med vores samfund – og her skal naturen tænkes med ind

Bo Øksnebjerg
Generalsekretær, WWF

0:000:00