Debat

WWF: Naturens ABC i 2018

DEBAT: Nytåret er en kærkommen chance til at se både bagud og fremad mod nye mål. Så tag en tur ”down memory lane”, og varm op til 2018's største naturpolitiske slagsmål sammen med WWF’s generalsekretær, Bo Øksnebjerg.

Honningbierne i landbruget udkonkurrerer de vilde bier, og det er derfor bemærkelsesværdigt, at miljø- og fødevareministeren sidste år tyvedoblede det areal, som honningbierne må slippes løs på, skriver Bo Øksnebjerg.
Honningbierne i landbruget udkonkurrerer de vilde bier, og det er derfor bemærkelsesværdigt, at miljø- og fødevareministeren sidste år tyvedoblede det areal, som honningbierne må slippes løs på, skriver Bo Øksnebjerg.Foto: /ritzau/Reinhard Eisele
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Øksnebjerg
Generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

AMAGER FÆLLED: Populært naturområde i København. Elsket og værdsat af alle, fra Sundbys børnehaver til Linse Kessler og Nikolaj Kirk. Eller næsten alle. For selvom der ikke er så meget natur i Københavnsområdet, behøver man åbenbart ikke passe på den. Der skal jo også være plads til højhuse og den slags, tænkte overborgmester Frank Jensen … for en stund. Nu har han droppet ideen – og alle naturelskere sidder og overvejer, hvilken borgmester der er den næste, som trænger til et wakeupcall.

BIER: Kernen i den seneste strid om den biologiske mangfoldighed i Danmark. Honningbierne, der er populære produktionsdyr i landbruget, har en tendens til at udkonkurrere vores vilde bier, der styrtdykker i antal. Derfor valgte miljø- og fødevareministeren sidste år at tyvedoble det areal, som honningbierne må slippes løs på. Forskerne er enige om, at det er et problem. Men ikke hvor stort problemet er. Så derfor tager ministeren selvfølgelig chancen ...

CIRKULÆR ØKONOMI: Ny trend, hvor man bogstaveligt talt sælger ny vin på gamle flasker. Og moderne genbrug er ikke nogen dårlig ide, når nu WWF sidste år dokumenterede, at danskernes nuværende forbrug er så stort, at det ville kræve 3,6 jordkloder, hvis alle skulle leve som os. Regeringen har heldigvis også set potentialet og ønsker at afsætte 60 millioner kroner til at udforske fænomenet. Vi håber, at Folketinget støtter ambitionen – og takker genbrugs-Brian fra Konservative!

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

DUSØR: Har du brug for lidt ekstra gysser til at udleve dine nytårsforsæt? Så har WWF Verdensnaturfonden udlovet to gange 10.000 kroner til dem, der kan lede politiet til de mange stjålne papegøjer fra sidste års to indbrud i henholdsvis Odense Zoo og Fuglezoo i Tommerup. Vi synes nemlig ikke, at papegøjer hører til i en eller anden gal samlers private fuglebur!

EU: Politisk institution, der stædigt forsøger at bevare naturen, for eksempel gennem de beskyttede Natura 2000-områder. Danmark er bundskraber i EU og har kun udpeget 8,34 procent af vores landareal, hvilket er under halvdelen af EU-gennemsnittet på 18,12 procent. Det skal der selvfølgelig gøres noget ved her i 2018, så derfor har regeringen foreslået, at vi fjerner cirka 230 kvadratkilometer Natura 2000-områder i Danmark. Hvis man ligger nummer sjok, kan man åbenbart lige så godt gøre en dyd ud af det.

FOSFOR-LOFT: Miljø- og fødevareministerens strålende initiativ til at stoppe landbrugets forurening af vores søer og åer. Og her gik vi alle sammen og troede, at Esben Lunde Larsen kun var landbrugets og ikke miljøets minister. Du er en guttermand, Esben!

Bo Øksnebjerg
Generalsekretær, WWF

FOSFOR-LOFT: Miljø- og øfdevareministerens strålende initiativ til at stoppe landbrugets forurening af vores søer og åer. Og her gik vi alle sammen og troede, at Esben Lunde Larsen kun var landbrugets og ikke miljøets minister. Du er en guttermand, Esben!

GLYPHOSAT: Formentligt kræftfremkaldende sprøjtegift, som EU-landene fik adskillige lejligheder til at komme af med i 2017. Alligevel stemte Danmark for en forlængelse af brugen, indtil den franske og italienske regering slog i bordet og sagde nej. Kompromisset blev en forlængelse på fem laaaange, trælse ekstra år. Åh, forresten, der er fundet glyphosat i drikkevandet flere steder i Danmark de seneste år. Bare en serviceoplysning, når du laver saftevand til børnene næste sommer …

HAVBRUG: Seneste skud i bøssen fra vores fremskridtsvenlige regering. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening vil hvert havbrug lede lige så meget afføring ud i vores indre farvande som det urensede spildevand fra 100.000 mennesker. Der suppleres også lige med medicinrester og masser af andet godt fra havet. Vi håber, regeringen ombestemmer sig. Indtil da: God svømmetur!

INSEKTER: Stærkt nyttige dyr, der blandt andet bestøver vores afgrøder. I 2017 afslørende forskere, at 75 procent af Tysklands flyvende insekter er forsvundet inden for de seneste 27 år. I Danmark ser vi lignende tendenser, for eksempel har vi mistet 12 af vores sommerfuglearter og 50 af vores vilde biarter, siden jeg var dreng. Måske skal vi til at bestøve planterne i hånden i fremtiden? Det kan man da kalde aktiv jobskabelse.

JUVENTUS: Legendarisk pizza med cocktailpølser, pepperoni og kødsauce fra vores lokale pizzeria på Frederikssundsvej. Den er lidt vild, men til gengæld er den billig. Faktisk kun sølle 58 kroner, hvilket også er prisen per dansker, hvis vi vil genskabe biodiversiteten i vores skove. Alt, vi behøver at gøre, er at tage 75.000 hektar skov ud af drift og lade skidtet stå, siger en ny rapport fra Københavns Universitet. Så spis en pizza mindre om året, og red skovens natur. Er du alligevel på kur efter julefrådseriet? Så drop en pizza til! Så ville vi kunne nå alle vores biodiversitetsmål, siger de økonomiske vismænd. Bella Dinamarca!

KNUD: Populært kongenavn i Middelalderen. Og både Hardeknud, Knud den store og Knud den Hellige ville formentlig føle sig hjemme i fremtidens Danmark, hvor både falkejagt og ulvejagt tilsyneladende er på vej tilbage. Jo, jo, vi er vilde med traditioner her i Danmark. Helt vilde traditioner.

LIGLAGEN: Populært kælenavn for det hvide tæppe af svovlbakterier, der lægger sig på bunden, når der er ekstremt iltsvind i Danmarks indre farvande. Vi har ikke rigtig haft fænomenet siden midten af 1990’erne. Men mon ikke regeringens nye landbrugspakke snart vil genskabe fortidens dystre undervands-Mordor? Ifølge Det Nationale Center for Miljø og Energi er der allerede målt så store iltsvind i 2017, at fisk har svært ved at overleve. Lad os håbe, det bliver koldt og pisser ned til sommer. Ellers kan du godt finde rollespils-dykkerdragten frem.

MASSEDØD: Skræmmende fænomen, som geologer og biologer lærer om på universitet. Der har ikke været en, siden dinosaurerne forsvandt for 65 millioner siden. Men ifølge en videnskabelig artikel i det internationalt anerkendte tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences går så mange dyrearter nu så meget tilbage, at vi reelt er inde i en ny massedød. Lyder det bekymrende? Det er det også!

NLES4: Kompliceret regnemodel, der ikke bare driver eleverne – men tilsyneladende også lærerne – på Aarhus Universitet til vanvid. Modellen fortæller, hvor meget kvælstof fra landmændenes gødning, der havner i vores åer og fjorde – og potentielt slår fiskene ihjel. Ingen kan blive enige om, hvor meget der reelt kommer ud, når landbrugspakken er gennemført. Alligevel tager regeringen chancen og giver landbruget frit los (hvis du aner et gennemgående tema fra bierne og havbrugene, så har du ret. Vores regering er vild med at tage chancen …).

ORANGUTANG: Så skete det endelig: For første gang siden 1929 har forskerne fundet en ny menneskeabe-art. Den nyfundne Tapanuli-orangutang er imidlertid desværre så uheldig, at den lever i Leuser-øko-systemet i Indonesien, som er et af verdens mest truede regnskovsområder. Her fjerner palmeolievirksomhederne skoven hurtigere, end du kan finde kikkerten frem. Med kun 800 individer tilbage, skal du planlægge ferien i en fart. Se den i 2018, ellers risikerer du, det er for sent.

PARIS: Charmerende by i Frankrig, hvor verdens lande efter tyve års tilløb endelig lavede en bindende klimaaftale. Eller ... i hvert fald indtil ham den skøre kugle fra Det Hvide Hus meldte USA ud igen. ”Easy comes, easy goes”, som de siger ”over there”. Vi andre tager bare ekstra ansvar. Eller … ikke Danmark, forstås. Vi er jo dydsmønstre i forvejen.

QUIZ: Hvor mange af Danmarks 19 naturtyper er i tilbagegang? Svar: 11. Ud af de undersøgte 17 i den seneste NOVANA-rapport. Så ingen grund til panik: Der er masser af ”miljømæssigt råderum”, som regeringen kan dele ud af i Danmark.

REKORD-VARME: Årligt tilbagevendende fænomen de seneste år. 2015 og 2016 slog begge de globale varmerekorder, og World Meterological Institute fortæller, at 2017 også bliver blandt de varmeste nogensinde. Gennemsnitstemperaturen i 2017 bliver 1,1°C over den før-industrielle æra, siger de. Det er bekymrende tæt ved de 1,5 grader, der står i Paris-aftalen. Så skulle der vist være varmet grundigt op til forhandlingerne om det nye energiforlig i år. Hvis nogen tror, at WWF bare vil sidde på hænderne, når fremtidens klimapolitik skal afgøres, tager de fejl!  

SPØGELSESNET: Almindeligt forekommende efterladenskaber fra fiskerne, der ligger på bunden af alle danske farvande. Først fortalte fiskerne, at de ikke eksisterede. Da WWF fremviste beviser på det modsatte, mente fiskerne, at de ikke var farlige for havets dyr som marsvin og sæler. Så hoppede vi i baljen igen og kom tilbage med billeder af masser af døde dyr. Nu tænker både ministeren og fiskerne sig om, mens vi andre venter i spænding. Vi er tålmodige og satser på handling i 2018.

TUN: Højt elsket fisk, der efter 50 års fravær endelig er kommet tilbage til Danmark. I 2017 fejrede WWF fremgangen ved at mærke 18 tun, så vi bedre kan bevare dem i fremtiden. Den internationale tun-kommission fejrede derimod tunens fremgang med at fordoble fangstkvoterne fra næste år. Jeg håber, du fik havets Ferrari at se i 2017. Det er ikke sikkert, tunene klarer turen tilbage til sommer.

UDLANDET: Regeringens foretrukne opholdssted, når de skal tale om klimaet. Der får man nemlig stadig skulderklap, selvom man sænker ambitionerne i forhold til det, man har lovet. Men lånte fjer er vel også en slags fjer …

VIBE: Smuk fugl – der ligesom agerhønen, sanglærken, bynkefuglen og den gule vipstjert er i voldsom tilbagegang i Danmark. Det viser DOF’s seneste optællinger, der også afslører, at gråspurven – den folkekære grossenollike, der spiller hovedrollen i børnebøgerne om Peter Pjusk – er under pres. Nej, udviklingen i den danske natur er bestemt ikke for børn. Jeg anbefaler, du viser dine poder Danmarks smukke fugle i år. Ellers er det måske for sent!

WILDLIFE-CRIME: Krybskytteri og smugling af vilde dyr er verdens fjerdestørste kriminalitet. I 2017 besluttede regeringen efter pres fra WWF at øge straffene som en del af finansloven for 2018. På den måde ender Danmark ikke som smuglernes foretrukne transitland. Dyrene og WWF takker Dansk Folkeparti og resten af Folketinget for hjælpen. Verdens natur har virkelig brug for den.

X-FILES: Ukendte sagsmapper, der forsvinder på magisk vis – eller bare ender nederst i bunken. Esben Lunde Larsen blev for eksempel indkaldt til 32 samråd alene i folketingsåret 2016-2017. Den slags tager tid, og vi skal altså have mere fart på naturbevarelsen. Lad os håbe, at der kommer mere styr på papirbunkerne i år.

YNGLETID: Naturens højtid, hvor dyrebestandene bare en enkelt gang om året får fred til at være sig selv og sikre arternes overlevelse. Der var til gengæld ikke meget fred over Danmarks grønne NGO’er, da miljø- og fødevareministeren sidste år foreslog, at det skulle være lovligt at jage dyr som kronhjort og hare, når de har unger (der i parentes bemærket ikke kan klare sig selv). Heldigvis korrigerede ministeren og lovede, at der alligevel ikke kan jages i yngletiden. Kære regering: Dyreunger er søde og uskadelige – men vi andre blev altså ikke født i går!

ZZZ: OK, jeg har fattet den! I er ved at falde i søvn over alle de mange dystre nyheder. Så lad os glæde os lidt over alt det, der går godt: Pandaen, ulven og tigeren er f.eks. i fremgang. Kina forbyder handel med elfenben her i 2018. Danmark har netop slået endnu en rekord for vindenergi. Havørnen og kongeørnen er vendt tilbage til Dannevang. Og verdens største beskyttede havområde er blevet udpeget i Antarktis. Vi kan vende udviklingen, hvis vi vil, venner!

ÆBLEVIKLER: Lille sommerfugl, der ligesom Ærtemusen er et dyr, de færreste har hørt om, som starter med det gode, danske bogstav: Æ. Faktisk mener biologerne, at der er mellem 40.000 og 50.000 dyrearter i Danmark, selvom ingen ved det med sikkerhed. Men til gengæld ved vi, at der forsvinder masser af dyre- og plantearter hvert år, hvilket forringer vores såkaldte biodiversitet og gør Danmark og verden til et mere trist og kedeligt sted at være. Mange forskere mener også, det kommer til at give os en masse problemer og vil koste en masse penge. Tænk over det, når du skal ud i naturen for at se din første Æblevikler!

ØRSTED: Fancy nyt navn til gode, gamle DONG Energy, der har besluttet sig for helt at droppe de fossile brændstoffer til fordel for klimavenlig vindenergi. Børsmarkedet har belønnet initiativet ved at øge Ørsted-aktiens værdi med cirka 30 procent i 2017, mens hovedparten af olieaktierne er faldet i samme periode. Bare lidt gratis serviceinformation, hvis du har brugt juleferien på at overveje, hvordan du vil investere dine sparepenge i 2018.

ÅL: Velsmagende fisk, der tilsyneladende forhindrer politikere i at tænke klart. Bestanden af glasål i Nordsøen er f.eks. faldet til sølle 1,7 procent af den naturlige population. Så EU anbefaler … et midlertidigt fiskestop på sølle tre måneder i ét enkelt år. Jo, jo; de er søreme handlekraftige, dem med magten. Også i Danmark, hvor miljø- og fødevareministeren sidste år flegmatisk konkluderede, at vi ganske enkelt ikke når de naturmål, som vi ellers har forpligtet os til i EU – og at regeringen i øvrigt ikke har tænkt sig at gøre mere ved det.

Så godt nytår! Lad os bruge årsskiftet til at reflektere lidt over fortiden – og tænke grundigt over fremtiden. Verdens og Danmarks natur og dyreliv er mere presset end nogensinde. Det kan vi gøre noget ved sammen i 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Afgående generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

0:000:00