Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om lovforslagets effekt på gini-koefficienten

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 131, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for lovforslagets effekt på gini-koefficienten?

Svar fra fredag den 15. januar 2021
Gini-koefficienten beregnes på baggrund af de disponible indkomster. Eftersom forbrugsskatter ikke direkte påvirker de disponible indkomster, påvirker de heller ikke Ginikoefficienten direkte. Forbrugsskatter reducerer dog købekraften af de disponible indkomster, og en ændring i forbrugsbeskatningen kan omregnes til en ækvivalent ændring i Gini-koefficienten.

Den i lovforslaget forudsatte forhøjelse af vandafgiften skønnes ikke at have nogen fordelingsvirkning målt ved den ækvivalente ændring i Gini-koefficienten, jf. tabel 1.

Tabel 1. Ækvivalent virkning på Gini-koefficient af forhøjelse af afgift på ledningsført vand Ækvivalent fordelingsvirkning målt ved Gini-koefficient, pct.-point 0,00 Anm.: Der er forudsat en selvfinansieringsgrad på 2 pct.

1) orbrugsskatter påvirker ikke Gini-koefficienten, da denne beregnes på baggrund af de disponible indkomster.

Kilde: Lovmodelberegninger på baggrund af en 3,3 pct. stikprøve af befolkningen i år 2017 fremregnet til 2021-niveau med forudsætningerne i Økonomisk Redegørelse, august 2020.

0:000:00