Naja Lyberth får menneskerettighedspris for opråb om grønlandsk spiralsag
Rådet for Menneskerettigheders hæderspris går i år til psykolog Naja Lyberth og arbejdsgruppen for spiralsagen for deres indsats i at belyse de overgreb, som den danske stat udsatte tusindvis af grønlandske kvinder og piger for.
Sigurd Lilmose Bech
RedaktionsassistentNaja Lyberth og arbejdsgruppen for spiralsagen modtager menneskerettighedspris for deres indsats i at belyse de overgreb, som tusindvis af grønlandske kvinder og piger blev udsat for af den danske stat.
Det oplyser Institut for Menneskerettigheder.
I et Facebook opslag tilbage i 2017 fortalte Naja Lyberth for første gang om, da hun som 14 årig, uden samtykke, fik en spiral indsat.
Det var starten på det menneskeretlige opgør, som Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe modtager menneskerettighedsprisen for.
”Vi oplever prisen som en anerkendelse af de krænkelser, den danske stat udsatte os for. Forhåbentligt er prisen med til at lægge pres på den danske stat til at tage ansvar," udtaler Naja Lyberth, der til dagligt er privatpraktiserende psykolog i Grønland.
Prisen uddeles 26. februar af Rådet for Menneskerettigheder i Danmark.
Rådet for Menneskerettigheder består af repræsentanter for en række civilsamfundsorganisationer og myndigheder, der mødes for at drøfte Institut for Menneskerettigheders virke.
"Deres vidnesbyrdfortællinger har ført til igangsættelsen af en uvildig udredning af spiralsagen og ikke mindst etableringen af et fællesskab på tværs af Grønland og Danmark, hvor kvinderne arbejder for retfærdighed og et retsligt opgør,” siger Rasmus Grue Christensen, forperson for Rådet for Menneskerettigheder.
Det er tiende gang, at menneskerettighedsprisen uddeles. Sidste år modtog Manilla Ghafuri prisen for sin mangeårige indsats mod diskrimination med etniske minoriteter i Danmark.