Debat

Handicapformand: Astrid Krag har skabt resultater, men mangler det store handicaptrofæ

Der har været gode takter fra Astrid Krags to første år i ministerstolen, men efterårets evaluering af socialområdet bliver ministerens store eksamen. En eksamen, som bør munde ud indførslen af en specialeplanlægning med en reform af visitation, finansiering og viden, skriver Thorkild Olesen.

Regeringens finanslovsudspil er en begyndelse, men slet ikke nok, hvis der skal ske en gennemgribende forandring for mennesker med handicap, skriver Thorkild Olesen.&nbsp;<br><br>
Regeringens finanslovsudspil er en begyndelse, men slet ikke nok, hvis der skal ske en gennemgribende forandring for mennesker med handicap, skriver Thorkild Olesen. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thorkild Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogle dage husker man bedre end andre. Og 26. juni 2020 er en af dem. På en varm junidag stod jeg i min Liverpooltrøje og lyttede til socialminister Astrid Krag (S). Hun præsenterede en kommende evaluering af handicapområdet.

Selvfølgelig spillede det ind på humøret, at The Reds dagen inden var blevet engelske mestre (for første gang i 30 år).

Temadebat

To år som socialminister – hvad skal på Astrid Krags agenda de næste to år?

Da Astrid Krag modtog nøglerne til Socialministeriet, fremhævede hun blandt andet unge hjemløse, unge med handicap og stofmisbrugere som de grupper, hun vil arbejde for at forbedre forholdene for.  

Men har ministeren med søm og hammer skaffet den nødvendige finansiering til socialområdet, eller skal værktøjskassen udvides de næste to år? 

Altinget Social giver i en temadebat ordet til aktører og politikere, som vil debattere, hvor Astrid Krag de næste to år skal sætte ind for at løfte socialområdet. 

Her er deltagerne:

  • Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne 
  • Ask Svejstrup, sekretariatsleder, Sand – De hjemløses landsorganisation 
  • Mia Nyegaard (R), socialborgmester, Københavns Kommune
  • Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer  
  • Charlotte Broman Mølbæk (SF), handicapordfører og medlem af Folketinget
  • Ninna Thomsen, direktør, Mødrehjælpen
  • Lars Gaardhøj, formand, psykiatri- og socialudvalget, Danske Regioner  
  • Mads Engholm, landsformand, Bedre Psykiatri  
  • Marie Bjerre (V), socialordfører og medlem af Folketinget
  • Trine Torp (SF), social- og psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Torsten Gejl (ALT), politisk ordfører og medlem af Folketinget
  • Simon Abildgaard Mikkelsen, direktør, WeShelter

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men mit humør blev for alvor løftet, fordi jeg hørte en minister med en god plan og store ambitioner for at gøre op med afspecialisering og den manglende hjælp til os med handicap.

Evaluering er den store eksamen

Evalueringen er ét af de gode initiativer, Astrid Krag har sparket i gang i sine første to år på taburetten.

Til efteråret får vi resultaterne fra evalueringen. Og samtidig bliver det i mine øjne den helt store eksamen for socialministeren i denne periode. Men det vender jeg tilbage til senere.

For hvad har vi med handicap ellers mærket efter godt to år med Astrid Krag?

I det første halve år med coronapandemien blev vores samfund for alvor sat på prøve og flere steder ud af kraft. For eksempel måtte mange af os med handicap leve med, at noget af vores støtte forsvandt. Nogle kunne ikke se deres børn, søskende eller forældre. Og hverdagen blev for alvor mere ensom og hård for mange.

Men hos Astrid Krag var der en enorm opmærksomhed på at lytte og reagere på, hvad vi oplevede af problemer. Der blev skabt et tæt bånd mellem ministeriet, myndighederne og os i handicaporganisationerne. Det har uden tvivl været med til at afbøde mange konsekvenser under coronakrisen.

Vi hørte blandt andet fra flere af vores medlemmer, at nogle kommuner misfortolkede den nye bekendtgørelse på socialområdet. Det fik socialministeren til hurtigt at reagere og tage fat i kommunerne for at få rettet op på problemerne.

Forbud mod diskrimination og forpligtende krav 

Undervejs har Astrid Krag også siddet for bordenden, da flere vigtige hjælpepakker til socialområdet er blevet vedtaget i Folketinget. Nogle af pengene er blandt andet gået til, at handicaporganisationerne har kunne hjælpe mennesker med handicap bedre ud af ensomheden og ind i gode fællesskaber – efter en lang periode med isolation.

Selvom coronaproblemer har fyldt på ministerbordet, kan vi også se tilbage på andre vigtige tiltag på handicapområdet.

Eksempelvis fik vi for nogle år siden endelig et forbud mod at diskriminere mennesker med handicap. Det kom før Astrid Krag, men diskriminationsforbuddet er blevet endnu stærkere inden for de sidste to år.

Skoler og daginstitutioner er nemlig fremover forpligtet til at lave rimelige justeringer eller tilpasninger, så børn med handicap kan deltage på lige vilkår i vuggestuer, børnehaver og skoler. 

Så siden Astrid Krag troppede op i Handicaporganisationernes Hus, én uge efter at være blevet præsenteret i den nye regering, har vi haft en god dialog om problemerne og set politiske løsninger fra hendes hånd.

Specialeplanlægning med en reform a visitation

Men som nævnt skal hun stå sin store prøve i efteråret. For i løbet af det – vi kan kalde første halvleg af hendes ministerperiode – har der også været mange ambitiøse udmeldinger. Og mange bolde er blevet sendt i retning af evalueringen af handicapområdet. Og det har skabt store forventninger hos os med handicap.

Der har det seneste år også været en stor debat om problemerne, hvad angår retssikkerheden på handicapområdet. Her har ministeren også sagt, at vi skal have løst de problemer. 

Derfor har vi store forventninger til anden halvleg og de næste to år, hvor Astrid Krag for alvor kan gøre en forskel for os med handicap og vores familier.

I DH peger vi først og fremmest på det store behov for at tage fundamentalt fat på handicapområdet. Vi er nødt til at gøre tingene på en ny måde. Det gør vi blandt andet ved at indføre en specialeplanlægning på det specialiserede socialområde med en reform af visitation, finansiering og viden.

Inspiration fra sundhedsområdet

Hvis du for eksempel får konstateret kræft eller får problemer med hjertet, får du hjælp af landets bedste specialister med det samme. Det sker, fordi sundhedsområdet har et godt system og en specialeplan. 

I regeringens finanslovudspil er der afsat 45 millioner årligt til en specialeplanlægning, der skal forhandles om efter evalueringen af handicapområdet. Det er en begyndelse, men slet ikke nok.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Ligesom på sundhedsområdet skal vi have et overblik over, hvem der har den nødvendige, specialiserede viden. Og så er det altafgørende, at vi får den viden ud at leve i virkeligheden, så borgerne mærker den. Derfor er en meget vigtig del af specialeplanlægningen en reform af visitation og finansiering.

Ministeren er heldigvis i gang. Ét af regeringen og ministerens mål med evalueringen af handicapområdet var blandt andet at lave en national specialeplanlægning på handicapområdet.

I regeringens finanslovudspil er der afsat 45 millioner årligt til en specialeplanlægning, der skal forhandles om efter evalueringen af handicapområdet. Det er en begyndelse, men slet ikke nok. Derfor må både ministeren og støttepartierne på den korte bane sørge for, at der bliver afsat en større forhandlingsramme til forhandlingerne oven på evalueringen.

Derefter er det ministerens opgave, at vi får lavet en specialeplan, der kan mærkes.

Hvis det lykkes, tager jeg handicaptrofæet ned fra hylden og med under armen ind til Holmens Kanal 22.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024